Din cuprinsul articolului
Șapte obiceiuri sănătoase de viață pot reduce riscul de demență
O combinație de șapte obiceiuri de viață sănătoase, inclusiv dormitul de șapte până la nouă ore pe zi, exercițiile fizice regulate și contactele sociale frecvente, a fost asociată cu un risc mai mic de demență la persoanele cu diabet de tip 2. Studiul a fost publicat recent în ediția online a revistei Neurology.
„Diabetul de tip 2 este o epidemie la nivel mondial care afectează unul din 10 adulți, iar faptul de a avea diabet zaharat este cunoscut pentru a crește riscul unei persoane de a dezvolta demență”, a declarat autorul studiului, Yingli Lu, MD, Ph.D., de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din China.
„Am investigat dacă o combinație largă de obiceiuri de viață sănătoase ar putea compensa acest risc de demență și am descoperit că persoanele cu diabet care au încorporat șapte obiceiuri de viață sănătoase în viața lor au avut un risc mai mic de demență decât persoanele cu diabet care nu au dus o viață sănătoasă.”
Pentru studiu, cercetătorii au analizat o bază de date de asistență medicală din Regatul Unit și au identificat 167.946 de persoane de 60 de ani sau mai în vârstă cu și fără diabet care nu aveau demență la începutul studiului. Participanții au completat chestionare de sănătate, au furnizat măsurători fizice și au dat probe de sânge.
Pentru fiecare participant, cercetătorii au calculat un scor de stil de viață sănătos de la zero la șapte, cu câte un punct pentru fiecare dintre cele șapte obiceiuri sănătoase.
Printre aceste obiceiuri se numărau lipsa fumatului, consumul moderat de alcool, activitate fizică săptămânală regulată de cel puțin 2,5 ore de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții fizice viguroase și șapte până la nouă ore de somn zilnic.
Un alt factor a fost o dietă sănătoasă care să includă mai multe fructe, legume, cereale integrale și pește și mai puține cereale rafinate, carne procesată și neprocesată.
Ultimele obiceiuri au fost faptul de a fi mai puțin sedentar, care a fost definit ca fiind privitul la televizor mai puțin de patru ore pe zi, și contactul social frecvent, care a fost definit ca trăind cu alții, adunându-se cu prietenii sau familia cel puțin o dată pe lună și participând la activități sociale cel puțin o dată pe săptămână sau mai des.
Cercetătorii au urmărit participanții aproximativ 12 ani. În acest timp, 4.351 de persoane au dezvoltat demență. În total, 4% dintre persoane au urmat doar zero sau două dintre obiceiurile sănătoase, 11% au urmat trei, 22% au urmat patru, 30% au urmat cinci, 24% au urmat șase și 9% au urmat toate cele șapte.
Persoanele cu diabet care au urmat două sau mai puține dintre cele șapte obiceiuri sănătoase au avut de patru ori mai multe șanse de a dezvolta demență decât persoanele fără diabet care au urmat toate cele șapte obiceiuri sănătoase, scrie medicalxpress.com.
Persoanele cu diabet care au urmat toate obiceiurile au avut cu 74% mai multe șanse de a dezvolta demență decât cele fără diabet care au urmat toate obiceiurile.
În cazul persoanelor cu diabet care au urmat toate obiceiurile, au existat 21 de cazuri de demență pentru 7.474 de ani-personă sau 0,28%. Anii-persoană reprezintă atât numărul de persoane din studiu, cât și timpul petrecut de fiecare persoană în studiu.
În cazul persoanelor cu diabet care au urmat doar două sau mai puține obiceiuri, au existat 72 de cazuri de demență pentru 10.380 de ani-persoană sau 0,69%. După ajustarea pentru factori precum vârsta, educația și etnia, persoanele care au urmat toate obiceiurile au avut un risc de demență cu 54% mai mic decât cele care au urmat două sau mai puține obiceiuri.
Fiecare obicei sănătos suplimentar pe care oamenii l-au urmat a fost asociat cu un risc de demență cu 11% mai mic. Asocierea dintre scorul stilului de viață sănătos și riscul de demență nu a fost afectată de medicamentele pe care le luau oamenii sau de cât de bine își controlau glicemia.
„Cercetarea noastră arată că, pentru persoanele cu diabet de tip 2, riscul de demență poate fi redus considerabil prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos”, a declarat Lu. „Medicii și alți profesioniști din domeniul medical care tratează persoanele cu diabet ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a le recomanda pacienților lor modificări ale stilului de viață. Astfel de schimbări pot nu numai să îmbunătățească starea generală de sănătate, ci și să contribuie la prevenirea sau la întârzierea apariției demenței la persoanele cu diabet.”
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…