Din cuprinsul articolului
Șapte obiceiuri sănătoase ale oamenilor care NU fac demență
Cu cât o persoană menține mai mult timp aceste obiceiuri, cu atât scade șansa de demență în timp. Persoanele de vârstă mijlocie care urmează timp îndelungat aceste obiceiuri de viață au un risc mai mic de a fi diagnosticate cu demență mai târziu în viață, potrivit unui nou studiu științific american.
Șapte obiceiuri sănătoase
Activitatea fizică, o dietă sănătoasă, o greutate corporală normală, lipsa fumatului, o tensiune arterială sănătoasă, controlul colesterolului și un nivel scăzut de zahăr în sânge.
Cu cât o persoană își menține mai mult timp aceste obiceiuri, cu atât mai mici sunt șansele de demență în timp.
Cercetătorii, care au făcut acest anunț în cadrul reuniunii anuale a Academiei Americane de Neurologie, au analizat date despre 13.720 de femei cu vârsta medie de 54 de ani, care au fost urmărite timp de 20 de ani, timp în care 1.771 (13%) au dezvoltat demență.
Pentru fiecare dintre cei șapte factori de sănătate, fiecare femeie a primit un „scor”. „Scorul” mediu a fost de 4,3. S-a constatat că, pentru fiecare creștere cu un punct a acestui scor general, riscul de demență ulterioară a scăzut cu 6%.
„Din moment ce știm acum că demența poate începe în creier cu zeci de ani înainte de diagnosticare, este important să aflăm cum obiceiurile de la vârsta mijlocie pot influența riscul de demență mai târziu în viață.
„Vestea bună este că atunci când cineva face alegeri de viață sănătoase la mijlocul vieții, acest lucru poate duce la un risc scăzut de demență”, a declarat cercetătorul.
„Este încurajator pentru oameni să știe că, luând anumite măsuri, cum ar fi să facă exerciții fizice timp de o jumătate de oră pe zi sau să își țină sub control tensiunea arterială, pot reduce riscul de demență”, a mai adăugat el, potrivit Pro News.