Hipotiroidismul reprezintă o afecţiune ce apare atunci când glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă de hormoni, fapt ce afectează procesele metabolice ale organismului.
Schimbări alimentare care combat hipotiroidismul
1. Evită cofeina și zahărul
2. Bazează-te pe proteine de origine vegetală și animală
3. Consumă grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, semințe de in, nuci)
4. Asigură-ți necesarul de vitamina D, fier, omega 3, seleniu, zinc, cupru, vitaminele A și B, iod
- Hipotiroidismul este cauzat de lipsa iodului, dar suplimentele cu iod nu sunt indicate. Cel mai bine e să iei iodul din alimente. Cele mai bune surse sunt algele și frutele de mare. Cantități mai mici de iod conțin și ouăle, sparanghelul, fasolea, ciupercile, spanacul, usturoiul.
- Nivelul optim de vitamina D este între 50-80 ng/mL;
- Surse importante de Omega-3, sunt semințele de in, nucile, peștele.
5. Adoptă o dietă fără gluten
6. Evită alimentele care afectează funcția tiroidei , precum broccoli, conopidă, varză, ridichi, spanac, napi, căpșuni, piersici, alune, soia.
7. Consumă alimente care stimulează producția de glutation, un antioxidant puternic care inverseaza deteriorarea ADN-ului datorat radiațiilor, precum usturoiul, ceapa.