De la produsele de curăţenie pe care le folosim, până la locul în care ţinem periuţa de dinţi, cei mai mulţi dintre noi încalcă sfaturile specialiştilor în legătură cu regulile de igienă.
1. Periuţa de dinţi stă prea aproape de vasul de toaletă
Dacă este aşezată la mai puţin de doi metri de acesta. Un studiu publicat în Harvard University Gazette arată că „de fiecare dată când tragem apa, particule aerosolizate din vasul de toaletă sunt împrăştiate pe o rază de aproximativ 1.8 metri. Cercetătorii recomandă să mutaţi periuţa de dinţi în afara acestei zone, să o spălaţi şi să o schimbaţi la intevale regulate şi să închideţi capacul toaletei atunci când trageţi apa. Nu acoperiţi periuţele de dinţi însă, pentru că un mediu închis şi umed favorizează dezvoltarea bacteriilor
2. Prosoapele sunt refolosite de prea multe ori
Bacteriile prosperă în ţesături dese, umede, aşa cum sunt prosoapele. Când le refolosiţi, sunt şanse ca bacteriile nedorite să se întoarcă pe corp. „Orice fel de tăietură, orice rană poate fi infectată de prosoapele refolosite”, spune Elizabeth Scott, de la Centrul pentru Igienă şi Sănătate de la Simmons College. Scott recomandă să schimbaţi prosoapele zilnic, dacă le folosiţi la comun cu alte persoane, sau săptămânal dacă sunt doar pentru uz propriu.
3. Spălatul pe mâini durează prea puţin
Una dintre cele mai importante măsuri în combaterea bolilor infecţioase, spălatul pe mâini, nu durează atât de mult cât ar trebui. Un studiu realizat de Universitatea Michigan arată că 95% dintre persoane se spală pe mâini mai puţin de 15 secunde, ceea ce nu e suficient. Specialiştii spun că doar frecatul mâinilor cu săpun ar trebui să dureze cel puţin 20 de secunde.
4. Mersul desculţ prin baie nu este sănătos
Studiile arată că nu vasul de toaletă, ci podeaua băii este cel mai puţin sanitar loc din toaletă, aceasta găzduind în jur de 300.000 de bacterii pe centimetru pătrat. Specialiştii recomandă să curăţaţi podeaua cu atenţie şi să purtaţi papuci de fiecare dată când intraţi în baie.
5. Aceiaşi bureţi sunt folosiţi pentru mai multe sarcini
Nu folosiţi acelaşi burete pentru a curăţa duşul, cada, oglinda şi vasul de toaletă, pentru că veţi muta bacteriile de pe o suprafaţă pe alta. Cercetătorii recomandă etichetarea şi separarea ustensilelor şi, bineînţeles, curăţarea atentă a acestora. Spălatul cu detergent de vase a distrus 99.9998% dintre bacteriile de pe bureţi, arată un studiu al Departamentului de Agricultură al SUA, iar punerea acestora în cuptorul cu microunde a eliminat 99.99999% dintre bacterii.
6. Curăţatul cu substanţe toxice
În general, oamenii fac curăţenie ca să distrugă bacteriile care cauzează infecţii şi să evite îmbolnăvirea. De multe ori însă, produsele folosite la curăţenie sunt ele însele un pericol pentru sănătate. Acestea pot cauza probleme serioase, care variază de la orbire, la numeroase tipuri de cancer. Recomandarea ar fi să utilizaţi produse naturale. O jumătate de grapefruit şi puţină sare pot fi folosite pentru curăţarea căzii de baie, iar lămâia elimină petele cauzate de apă pe robineţi.
7. Prea mult şampon strică!
Studiile arată că 93% dintre americani se spală pe cap cu şampon aproape zilnic. Dermatologii spun că scalpul produce uleiuri naturale, care funcţionează la fel ca balsamul, iar folosirea şamponului în exces le elimină. „În cazul în care nu lucraţi într-un mediu care vă obligă şi nu aveţi un scalp foarte uleios şi un păr foarte gras, spălatul pe cap în fiecare zi este excesiv”, spune dermatologul Zoe Draelos.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…