Din cuprinsul articolului
După vârsta de 40 de ani, ochii încep să aibă dificultăţi cu citirea literelor mărunte, întrucât muşchiul ce înconjoară cristalinul ca un inel, oboseşte. De asemenea, cu timpul, scade şi cantitatea, dar şi calitatea lichidului lacrimal, care curăță şi dezinfectează ochiul. Metoda Bates
Printre metodele alternative care promit corectarea viciilor de vedere prin gimnastica ochilor, la loc de frunte se află metoda Bates, elaborată de oftalmologul american Dr. William H. Bates (1860-1931).
Metoda, bazată pe şapte exerciţii, garantează lipsa ochelarilor până la adânci bătrâneţi, şi chiar vindecarea miopiei şi a prezbitismului. Oftalmologul, specializat în tulburările oculare ale minorilor, a testat această metodă pe propria piele.
Ca atare, Bates a elaborat o metodă de „educare a vederii”, bazată pe propriile sale observaţii, pe care a expus-o în cartea sa „Să vedem mai bine fără ochelari”, apărută în 1919.
Să cunoaştem, în continuare, cele 7 exerciţii care au fost puse la punct de dr. Bates între 1900-1931, pentru ameliorarea vederii:
În timpul „odihnei ochilor” încercaţi (fără efort prea mare) să revedeţi un obiect sau un eveniment cu lux de detalii şi cu multe culori. Potrivit spuselor dr. Bates, cel puţin unul din pacienţii săi a fost plăcut surprins să constate că vederea i se ameliorase vizualizând un buton magnific de aur. Mai mult, dr. Bates susţine că apelul la memoria vizuală ne permite să vedem mai bine lucrurile din realitate.
Nu priviţi obiectele fix – aşa cum au tendinţa să facă cei ce poartă ochelari. În cartea sa, oftalmologul spune că este recomandat să vă plimbaţi constant cu privirea de la un punct de interes la altul. Motivul: pe măsură ce ochii vi se destind, mişcarea devine mai puţin rigidă, iar vederea mai bună.
Pentru a vă curăță şi a vă lubrifia ochii – mai ales dacă purtaţi ochelari de vedere sau lentile de contact – clipiţi în mod regulat, o dată sau de două ori, din 10 în 10 secunde. Odihniţi-vă ochii Aşezaţi-vă confortabil la masă, birou, închideţi ochii, sprijiniţi-vă coatele pe o pernă (aşezată pe masă) şi ţineţi spatele şi gâtul drepte, iar capul în poziţia obişnuită.
Aşezaţi-vă confortabil la masă, birou, închideţi ochii, sprijiniţi-vă coatele pe o pernă (aşezată pe masă) şi ţineţi spatele şi gâtul drepte, iar capul în poziţia obişnuită.
Acoperiţi-vă ochii cu palmele, însă fără să-i atingeţi. Gândiţi-vă la ceva plăcut sau ascultaţi o emisiune pe placul dumneavoastră, la radio. Repetaţi acest exerciţiu de 2 ori pe zi, câte 10 minute, sau de câte ori ochii vă sunt obosiţi şi vă dor.
În acest exerciţiu, specialistul se referă la acomodarea vederii la percepţia de aproape şi de la distanţă. Ţineţi cele două degete arătătoare sau două creioane în faţa dumneavoastră, unul la 10 cm. distanţă, celălalt la o lungime de braţ. Începeţi prin a fixa primul creion, clipiţi din ochi şi procedați la fel cu cel de-al doilea. Uitaţi-vă din nou la primul creion, continuând acelaşi exerciţiu de câte ori puteţi.
Pentru stimularea circulaţiei, în fiecare dimineaţă, clătiţi-vă ochii închişi, de 20 de ori cu apă caldă şi de 20 de ori cu apă rece. Urmaţi acelaşi exerciţiu seara, însă începând cu apă rece.
Stând drepţi, cu picioarele depărtate, balansați-vă încet, de la stânga spre dreapta şi de la dreapta spre stânga, lăsând privirea să oscileze împreună cu corpul. Încercaţi să conştientizaţi cât mai bine balansul câmpului vizual, deoarece el odihneşte şi relaxează ochii. Repetaţi exerciţiul de câte ori puteţi. Nu uitaţi că un fundal sonor agreabil îl face şi mai eficient.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…