Din cuprinsul articolului
Durerea de sâni sau mastalgia cum este numită în termeni medicali este o afecţiune comună în rândul femeilor. Un studiu recent a arătat că 70% dintre femei se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu dureri la nivelul sânilor
Iată cele mai comune cauze:
1. Ciclul menstrual
Foarte multe femei acuză sensibilitate, tensiune, înţepături şi o durere uşoară care se manifestă la ambii sâni înainte şi în timpul menstruaţiei. Acest tip de durere apare o dată pe lună, de obicei cu 3-7 zile înainte de menstruaţie. Se resimte în partea superioară a sânilor şi se extinde către subraţ. Afectează în special femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 ani. „Exista o legatura foarte mare intre durerile de san si ciclurile menstruale neregulate, deoarece ambele provin din aceeasi sursa – dezechilibrul hormonal, care apare in mod tipic in timpul perimenopauzei. De asemenea, pe perioada menstruatiei, multe femei se confrunta cu dureri de san ca simptome normale ce nu necesita ingrijorare daca nu au o intensitate ridicata”, explica dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.
2. Menopauza
Chiar dacă secreţia de hormoni se diminuează, unele femei acuză dureri de sâni înaintea instalării menopauzei, dar şi după dacă femeia urmează terapia de substituţie hormonală. Specialiştii susţin că durerile mamare dispar odată cu sfârşitul menopauzei. “Durerea mamara este un simptom comun, care se poate dezvolta in timpul tranzitiei de menopauza din cauza fluctuantelor nivelurilor de estrogen si progesteron. In timp ce femeile in post-menopauza pot experimenta mai rar dureri de san, acestea sunt frecvente mai ales in cazul femeilor aflate in premenopauza si perimenopauza”, afirma domnul doctor Silviu Istoc.
3. Anticoncepţionalele
În cazul în care iei anticoncepţionale şi ai constatat prezenţa durerilor de sâni odată cu începerea administrării lor, medicul poate să îţi recomande o întrerupere a tratamentului pentru a observa simptomele sau poate schimba anticoncepţionalele. Dar, este la fel de posibil ca dacă te confrunţi cu dureri de sâni şi nu iei anticoncepţionale să ţi se recomande administrarea lor.
4. Sânii foarte mari
Femeile cu sânii mari pot avea dureri nonciclice cauzate de mărimea sânilor. Acest tip de disconfort este de obicei însoţit de dureri de gât, umăr şi spate.
5. Fibroadenomul
Cel mai frecvent nodul benign (necancerigen) care poate să cauzeze durere. El apare la un singur sân, sub forma unui nodul dur la pipăit şi mobil odată ce este atins.
6. Mastoza chistică
Este o afecţiune a sânilor caracterizată prin apariţia chisturilor la unul sau ambii sâni care au o consistenţă moale şi pot să cauzeze senzaţie de disconfort, durere şi tensiune mamară, simptome care sunt mai intense în perioada menstruaţiei. „Mastoza chistică cauzează jenă sau dureri locale, spontane sau provocate, în special înaintea menstrelor. Simptomele apar înaintea menstruaţiilor şi se ameliorează pe parcursul acestora”, aflăm de la Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, medic primar în obstretică-ginecologie.
7. Mastita
Este o infecţie a glandei mamare care apare indeosebi la femeile care alăptează. Ea se manifestă prin durere, umflarea şi înroşirea sânului. La femeile care alăptează, tensiunea din sâni poate semnala prezenţa unei infecţii a glandei mamare. Una dintre ele este abcesul mamar, o complicaţie a mastitei, dată de acumularea unei pungi de puroi într-o regiune a glandei mamare
Femeile care se confrunta cu dureri prelungite si inexplicabile de san sau cu simptome care insotesc aceste dureri, ar trebui sa vorbeasca cu un medic pentru a exclude cauze rare, dar mai serioase, de dureri de san. Dintre investigaţiile specifice, pentru femeile tinere se recomandă ecografia mamară, iar pentru cele de peste 45 de ani se recomandă mamografia şi ecografia mamară