Din cuprinsul articolului
În perioada 26 februarie-4 martie, la nivel național, Departamentul pentru Situații de Urgență organizează Săptămâna Protecției Civile. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov va organiza o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.
În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a detaliat programul activităților de promovare a protecției civile, care cuprind, printre altele, Zilele porților deschise la toate subunitățile de pompieri din municipiul București și județul Ilfov, în perioada 26 februarie-3 martie, activități de informare preventivă în școli, dar și exerciții publice precum Miercurea Sirenelor, în data de 26 februarie sau Maratonul Resuscitării, care va avea loc într-un centru comercial din capitală în data de 2 martie.
92 de ani de când există protecția civilă în România
„Săptămâna Protecției Civile este organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu toate structurile aflate în coordonare – medicale, Salvamont, personalul care lucrează cu noi și care iese din sfera doar a Ministerului Afacerilor Interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate. Avem colegii de la serviciile de Ambulanță.
Săptămâna începe în 26 februarie, se finalizează în 4 martie. În perioada asta vor fi mai multe evenimente, iar perioada asta marchează și câteva momente-cheie. În primul rând, 92 de ani de când există protecția civilă în România.
În al doilea rând, 28 februarie, Ziua protecție civile din România, 1 martie Ziua Internațională a Protecției Civile și 4 martie comemorarea cutremurului din 1977. În cadrul săptămânii, o premieră va fi lansarea campaniei „Știai că…”.
Este o campanie care va fi permanentă, care va fi lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență și va include lansarea unor filmulețe de câte 30 de secunde până la un minut jumate pe diferite teme de interes pentru populație.
Vedem cu ce ne confruntăm, vedem cu ce ne-am confruntat în ultima perioadă, dar vedem și în alte zone ale lumii provocările care apar din cauza dezastrelor naturale, fie că vorbim de incendii de pădure, fie că vorbim de inundații, fie că vorbim de cutremure și nu numai.
Sunt și alte provocări care apar și din cauza unor situații geopolitice și care ne obligă să fim pregătiți pe tot palierul, nu pentru un singur risc, ci pentru toate riscurile care pot apărea, a declarat Raed Arafat, şeful SDU, pentru RRA.
Inventarierea adăposturilor de protecție civilă la nivel național
Arafat a declarat și că în această perioadă are loc o inventariere a adăposturilor de protecție civilă la nivel național pentru a avea o imagine clară a acestora în cazul în care va fi nevoie de ele. „Adăposturile de protecție civilă sunt în acest moment în blocuri, sunt în zonele care sunt semnalate și care au fost verificate. Acum se face o verificare mai amănunțită, la solicitarea noastră, de către Curtea de Conturi, despre sistemul de adăpostire în România și cât de suficient este.
Ca și foarte multe alte țări din Europa, știm că nu este acoperitor și că trebuie găsite soluții unde să ajungă populația în caz că este o problemă care necesită acest lucru. Construirea adăposturilor, în mod normal este la autoritățile locale, dar mai pot fi identificate spații existente care pot fi transformate în adăposturi, de exemplu spații subterane, zona metroului.
Există spații care pot fi adaptate pentru adăpostire la nevoie. Pregătirea este o chestie de normalitate. Pregătirea nu înseamnă că mâine va fi ceva. Asta înseamnă Săptămâna Protecției Civile. Pregătirea este o obligativitate”.