Din cuprinsul articolului
Săptămână de muncă de 4 ZILE. Munca în exces distruge sănătatea. Stresul cronic înfundă arterele mai mult decât ceea ce mâncăm. În urma unui studii, s-a constatat că peste 700.000 de persoane mor anual din cauza programului de muncă prea lung.
În acest context, marile companii occidentale au implementat sistemul de de lucru de 4 zile pe săptămână sau este în curs de adoptare și concluziile sunt pozitive.
Aceștia trebuie să se țină cont de diferențele culturale inclusiv în atitudinea față de muncă, stilul și sistemele de management locale și, în consecință, de productivitatea la locul de muncă.
„Reducerea săptămânii de lucru la 4 zile trebuie totuși percepută și utilizată ca un beneficiu oferit de angajatori și nu instaurată ca un drept al angajaților, iar pe de altă parte, trebuie înțeles de către angajați că reducerea săptămânii de muncă poate înseamnă un ritm mai intens de lucru pentru ei și nu un volum mai mic de activitate. Săptămâna de lucru de 4 zile se poate dovedi un succes atâta timp cât permite cel puțin menținerea, dacă nu creșterea productivității la locul de muncă, simultan cu creșterea satisfacției angajaților față de locul de muncă”, a precizat experta în recrutare.
Din acest motiv, și firmele din țara noastră au început să optează pentru trecerea la un program de lucru cu 4 zile lucrătoare. Ultima dintre acestea, ING Hubs România, hubul global de tehnologie al ING Group, care a extins sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână către angajați.
Firmele pot opta începând cu luna ianuarie. Decizia s-a luat pe fondul rezultatelor pozitive ale programului-pilot derulat pe parcursul a 6 luni.
Compania a explicat că adoptarea noului sistem de lucru se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe bază de înscrieri. Angajații vor trece de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu legislația în vigoare, potrivit Adevărul.
De asemenea, angajații au opțiunea de a trece la varianta cu 9 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile și 0,5 zile libere pe săptămână. Această schimbare va permite astfel păstrarea a 40 de ore de lucru pe săptămână aferente unui program de lucru full-time conform Codului Muncii.
Un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că 78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze doar 4 zile pe săptămână şi cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru. Aproape 71% dintre angajaţi consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor. Cu toate acestea, 41% cred că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.
Deşi părerile privind efectele acestei iniţiative sunt împărţite, 55% dintre angajaţi se tem însă de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, impusă în acest scenariu.
Săptămână de muncă de 4 ZILE. Ce părere au angajații: „Nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să revină la munca de cinci zile pe săptămână”
Zeci de companii din Marea Britanie au luat parte la cel mai mare proiect-pilot din lume privind săptămâna de lucru de 4 zile.
În urma experimentului, 15% dintre angajații care au participat au declarat că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să revină la munca de cinci zile pe săptămână, scrie „The Washington Post”.
Aproape 3.000 de angajați au luat parte la proiectul-pilot, care a fost organizat de grupul de susținere 4 Day Week Global, în colaborare cu grupul de cercetare Autonomy și cu cercetători de la Boston College și de la Universitatea din Cambridge.
Sezonul Săgetătorilor le oferă nativilor mai multă poftă de viață ca niciodată şi se anunţă…
În această săptămână, influențele astrologice și mesajele runice prezentate de Alina Bădic și Mihai Voropchievici…
Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…
Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…
Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…