Sânzienele sau Drăgaica reprezintă o frumoasă sărbătoare tămăduitoare, adusă de zâne bune. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.
Uneori Sânzienele, sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie.
Cât sunt de valoroase florile de sânziene au dezvăluit, de-a lungul vremii, specialiștii medicinei naturiste. Sunt plante de leac, cu precădere în bolile tiroidei, dar și cu efecte deosebite la nivel de detoxifiere a limfei.
Toată lumea are nevoie de o detoxifiere a sistemului limfatic, pentru a scăpa de toate deșeurile acumulate de-a lungul vieții. Curățarea acestui sistem ajută la curățarea fiecărui organ din corp. Sistemul limfatic se poate bloca din cauza unui consum excesiv de lactate, tutun, alcool, medicamente sau din cauza deshidratării, a pesticidelor, a bolilor și a virusurilor.
Potrivit marelui specialist în medicină naturistă Valeriu Popa, ceaiul de drăgaică (sânziene) se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă și se infuzează cât se poate de mult. Se beau câte 2 litri pe zi. Cura durează 3-4 săptămâni. Plantele de leac nu se fierb, se adaugă apă fiartă peste conținut și se așteaptă minim 10 minute. Ideal se lasă până la răcire și se strecoară.
Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, cea care era patroana vânătorilor și pădurilor. Contrar acestei denumiri, Sânzienele sunt cunoscute și sub denumirea de Drăgaicele (Drăgaica), Zânele, Frumoasele, în țară.
Sânzienele se sărbătoresc pe 24 iunie, iar în tradiția populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, ce se ține tot pe această dată, sărbătoare care recunoscută și Cap de vară sau Drăgaică. Noaptea de Sânziene este una magică, noaptea când toate minunile sunt posibile. În această noapte cerurile se deschid iar Sânzienele dansează.
Sânzienele sunt asociate cu sărbătoarea iubirii și a fertilității. Sânzienele sau Drăgaica vin cu multe tradiții și obiceiuri, dar și cu interdicții pentru această zi importantă din Calendarul Ortodox.
CE ESTE TOTAL INTERZIS ÎN ZIUA DE SÂNZIENE
În această zi importantă pentru ortodoxie nu se fac treburi în casă, nu se spală, nu se coase, nu se mătură. Cine nu ține cont de aceste interdicții impuse de sărbatoarea Sânzienelor ar putea avea o moarte groaznică, respectiv ar putea muri fulgerat.
În această zi se culeg plantele ce vor fi folosite ca leac peste an. De asemenea, roua strânsă în noaptea de Sânziene este folosită la spălat. Astfel, credicioșii vor deveni mai frumoși, dar roua va ajuta și la vindecarea unor probleme de oase, cum este artroza.
BENEFICII
Cea mai importantă proprietate a sânzienelor este cea de REGLARE ȘI VINDECARE A GLANDEI TIROIDE. Sânzienele reglează funcția tiroidiană atât în hipotiroidism, cât și în hipertiroidism. Ele reduc totodată riscul apariției nodulilor la glanda tiroidă și a cancerului tiroidian.
Sânzienele conțin taninuri, flavonizide, iridoide, acid citric, minerale, enzime, având și o puternică acțiune antiinflamatoare, analgezică, sedativă, cicatrizantă, antispastică, depurativă, ușor laxativă, care stimulează producerea și eliminarea bilei, previn calculii biliari, detoxifică ficatul și pancreasul. Au efect energizant și tonic general. Sânzienele de asemenea previn și ameliorează simptomele de demență, Alzheimer, tulburări de memorie, vertij, elimină riscul apariției cancerului laringian și previn patologiile corzilor vocale și a limbii. Mențin sănătatea aparatului urinar și frumusețea pielii.
Sânzienele reduc acumularea lichidelor în corp, au efect benefic pentru circulația sanguină și limfatică, protejează organismul de tumorile ganglionare. Ele purifică sângele și elimină acidului uric aflat în exces. Reduc spasmele și ușurează durerile nașterii.
Folosite extern, sânzienele vindecă multe afecțiuni ale pielii, fiind folosite în cazuri de furuncule, ulcerații, eczeme, râie, psoriazis, în plăgi maligne pe piele, în caz de reumatism, artroză și nevralgie intercostală.
CUM SE PREPARĂ CORECT CEAIUL DE SÂNZIENE, RECOMANDAREA MARIEI TREBEN
Ceaiul de sânziene nu se fierbe. Se prepară un macerat la rece dintr-o lingură de flori uscate de sânziene sau 3-4 linguri de flori proaspete de sânziene, care se adaugă la 250 ml apă rece. Se lasă vasul acoperit peste noapte ( 8-10 ore) iar dimineața se strecoară și se bea pe stomacul gol. După jumătate de oră se poate mânca. Cura se ține 30 de zile și maceratul se face proaspăt în fiecare seară. Dacă tratamentul se necesită reluat, se face o pauză de 3 săptămâni apoi se poate începe din nou.
RECOMANDARE
Pentru cei care au afecțiuni tiroidiene, se recomandă pe lângă administrarea internă a sânzienelor și ungerea zilnică a zonei glandei tiroide cu unguent de sânziene, care se găsește comercializat în magazinele naturiste. De asemenea se găsesc comercializate pe lângă ceaiul de sânziene și unguentul de sânziene, și capsule și tinctură de sânziene.
CONTRAINDICAȚII
Intoleranță la sânziene.
În cartea sa “Sănătate din farmacia Domnului”, fitoterapeutul Maria Treben spune despre ceaiul de sânziene că ar curăţa rinichii, ficatul, pancreasul şi splina de factorii patogeni. “Cei ce suferă de tulburari ale sistemului limfatic ar trebui să bea zilnic din acest ceai. Este indicat şi în cloroză, hidropizie şi junghiuri intercostale. Se recomandă atât ca utilizare externă pentru a se trata afecţiunile de vezică urinară, rinichi, ficat, pancreas, glandă tiroidă, dar şi pentru uz intern, prin administrarea a două-trei căni de ceai zilnic, pentru a trata dermatoze cronice, petele pigmentare, furuncule”, precizează Maria Treben.
De Sânziene se dă de pomană
De Sânziene credicioșii fac pomeni pentru cei dragi plecați de pe această lume. De Sânziene se alege Drăgaica. Aceasta va fi aleasă dintr-un grup de 7 fete. Drăgaica trebuie să fie cuminte, frumoasă și bună la suflet. Fata se împodobește cu spice de grâu, în timp ce celelalte fete se îmbracă în alb. Întregul alai va merge astfel vesel prin tot satul.
De Sânziene se joacă dansul Drăgaicei. Acest dans este făcut pentru a atrage belșugul, pentru a proteja gospodăriile și ogoarele de rele. De Sânziene ar trebui să aibă loc și bâlciuri în sate. Din păcate, în acest an, nu este posibil din cauza epidemiei de coronavirus.