Din cuprinsul articolului
Criogenarea ovocitelor pentru salvarea fertilității. Din păcate, fertilitatea feminină scade odată cu vârsta, iar pentru femeile care își doresc să devină mame în viitor, dar nu sunt încă pregătite, criogenarea ovocitelor poate fi o soluție de luat în calcul.
Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, specialist în reproducerea umană asistată pledează pentru necesitatea femeii de a fi informată corect și despre dreptul său de a aduce copiii pe lume în momentul în care își dorește, nu doar despre modalitățile de întrerupere a sarcinii.
„O pacientă mi-a spus că aceste lucruri ar trebui predate la școală. Pentru că, într-adevăr, avem foarte puține informații despre acest lucru. Mă bucur că în școli și în liceea au intrat informații despre cum să NU rămâi gravidă atunci când nu dorești asta, dar ar trebui să fim foarte atenți și cu informațiile care te învață cum să rămâi gravidă atunci când îți dorești”, a declarat dr. Ioan Boleac, în cadrul unui eveniment despre criogenarea ovocitelor organizat de Asociația Stay SAFE (Educație pentru Sănătate și Familie), miercuri, 2 aprilie.
Criogenarea ovocitelor pentru salvarea fertilității
Pentru femeile care vor să se realizeze mai întâi pe plan profesional și să amâne sarcina peste vârsta de 30 de ani, procedura crioconservării de ovocite este ideală.
Această procedură este indicată și femeilor care au depășit vârsta de 30 de ani și nu au încă un partener stabil. De asemenea, este o procedură pentru femeile care urmează să facă o intervenție chirurgicală ce poate să afecteze ovarele, cum ar fi, de exemplu, o intervenție chirurgicală pentru un chist endometriozic ovarian. Sau poate fi vorba de radioterapie, chimioterapie sau orice alte tratamente ce pot afecta fertilitatea.
Criogenarea/ crioprezervarea/ congelarea ovocitelor este o procedură prin care ovocitele unei femei sunt recoltate, congelate și stocate în scopul păstrării potențialului reproductiv al femeii.
Există o uriașă risipă de ovocite, ce pot fi prezervate și valorificate
Este o metodă care permite păstrarea ovocitelor într-o stare optimă pentru utilizare ulterioară. Aceasta însemnând congelarea prin vitrificare a ovocitelor sau criogenarea embrionului/embrionilor în azot lichid la -197 de grade Celsius.
Ulterior, după decongelare, materialul genetic prezervat în acest mod este folosit în fertilizare in vitro sau direct embriotransfer.
„Rezerva ovariană este legat de numărul de ovocite. Ovocitul este celula sexuală feminină și, din păcate, fertilitatea feminină este finită, față de cea masculină. Bărbații pot să producă spermatozoinizii pe toată durata vieții, în timp ce femeile se nasc cu un număr finit de ovocite.
Din momentul în care s-a născut, o femeie are între 1 și 2 milioane de ovocite și, din păcate acest număr va scădea pe toată durata vieții. În momentul în care o fetiță ajunge la pubertatea, din cele 1-2 milioane de ovocite, ea mai are undeva în jur de 400.000. Pentru că ele mor- este un proces normal de moarte al celulelor.
Din aceste 400.000 de ovocite vor fi folosite până la sfârșitul vieții, prin ovulație, cam 300-400. Asta înseamnă că este o uriașă risipă de ovocite. Ceea ce înseamnă că trebuie să le prezervăm și să le varlorificăm”, a explicat dr. Ioan Boleac.
Criogenarea ovocitelor. Procedură și prețuri
Criogenarea se poate face într-un timp relativ scurt.
„La început sunt necesare niște investigații și analize, iar asta durează, de obicei, pe durata unui ciclu. Sunt analize care să evalueze rezerva ovariană, analize preoperatorii, analize preanestezice, analize infecțioase.”
Înainte de prelevarea ovulelor pentru criogenare se vor face injectii hormonale cel puțin 10 zile, exact ca la fertilizările in vitro. Toate ovulele vizate se vor maturiza deodată și nu pe rând, ovarele sunt stimulate să încurajeze ovulația. Ca număr de ovule ce pot fi prelevate per intervenție sub sedare este vorba de 10 ovule sau poate mai multe, depinde de ovare si de efectele stimulării lor.
Ca urmare a stimulării ovariene vor putea fi recoltate mai multe ovocite odată, în vederea fertilizării în vitro. Cele rămase nefolosite pot fi crioprezervate și utilizate într-o nouă procedură în caz de eșec sau pentru obținerea a încă unei sarcini în cazul în care cuplul își vă dori acest lucru.
Atunci când femeia îți dorește o sarcină, ovocitul congelat va fi dezghețat si fertilizat in laborator. Apoi, după fertilizare și obținerea embrionului, acesta va fi transferat în uter prin procedura de FIV.
Costurile pentru criogenarea ovulelor sunt mari, pot ajunge la 10.000 de dolari, 20.000 de dolari.
Efecte adverse
Apar și efecte adverse de la tratamentele hormonale, procedura de prelevare are și ea riscurile ei- se folosește aspirarea transvaginală cu ultrasunete.
Nu ai garanția unei sarcini perfecte după implantarea ovulului fecundat. Toate aceste dezavantaje trebuie știute și trebuie discutate direct cu medicul ginecolog și cu medicii și personalul specializat în crioconservarea ovocitelor umane.
Problema fertilității: efectele vârstei în cifre
Fertilitatea este influențată semnificativ de vârstă, iar realitatea arată așa:
- 13 ani – vârsta medie de instalare a pubertății,
- 25 de ani – femeia atinge vârful fertilității și are o șansă lunară de 20% de a rămâne însărcinată,
- 30 de ani – femeia a pierdut deja 88% dintre ovocite,
- 35 de ani – fertilitatea începe să scadă într-un ritm accelerat,
- 40 de ani – femeia a pierdut deja 97% dintre ovocite,
- 45 de ani – femeia are 1% șansă lunară de a rămâne însărcinată,
- 51 de ani – vârsta medie de instalare a menopauzei.
Mai mult, studiile* arată că în România:
- 1 din 4 cupluri suferă de infertilitate
- 1 din 10 cupluri încearcă să obțină o sarcină de peste 5 ani
- 16% dintre cupluri amână conceperea unui copil din motive financiare.