Sari la conținut

Sângerările nazale în timpul somnului. De ce apar, cât sunt de grave și ce măsuri trebuie să iei

Sângerarea nasului
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Sangerare nazala in timpul noptii

Sângerările nazale sunt deranjante, mai ales dacă se întamplă noaptea. Totuși, trebuie să știi că motivele sângerărilor nazale din timpul nopții nu sunt, de obicei, periculoase.

Majoritatea oamenilor au experimentat acest lucru, cel puțin o dată în viață.

Deși trezirea cu o sângerări nazale (epistaxis) poate părea întâmplătoare, de obicei există o explicație simplă cu privire la motivul pentru care încep, spune dr. Appachi.

Iată trei dintre cele mai comune cauze, plus modalități de a le aborda.

Sângerările nazale în timpul nopții. 1 Scobitul în nas

Toată lumea apelează la acest obicei, iar copiii sunt deosebit de predispuși să bage un deget în nas. Acea zonă a nasului pe care o scobești este predispusă la iritații și sângerări dacă este atinsă. Cinci vase de sânge diferite se întâlnesc în sept și sunt foarte sensibile.

Soluția: Încearcă o abordare preventivă pentru a evita să te trezești cu nasul însângerat de scobitul în nas. Mucusul uscat din nas poate fi inconfortabil și greu de eliminat, o realitate care îi determină uneori pe oameni să recurgă la scobitul în nas.

Adăugarea de puțină umiditate poate fi tot ce este nevoie pentru a rezolva problema. Cremele hidratante nazale fără medicamente, precum spray-ul salin, pot înmuia mucusul și îl pot curăța mai ușor printr-o suflarea ușoară.

Sângerările nazale în timpul nopții. 2. Aer uscat

Nivelurile scăzute de umiditate din casa ta pot duce la crăparea țesutului delicat din interiorul nasului. Vasele de sânge ale septului sunt foarte sensibile la uscăciune. Când membranele mucoase din nas se usucă, vasele de sânge sunt expuse. Ele pot crăpa, provocând sângerare.

Iar acest lucrur este mai probabil să se întâmple noaptea când respiri pe nas, ceea ce ar putea explica faptul că te trezești cu un nas sângerând dimineața, potrivit Cleveland Clinic.

Semnele că casa ta poate fi cu umiditate scăzută includ:

  • Buze crăpate sau crăpate.
  • Piele uscată, cu mâncărimi.
  • O durere în gât, mai ales când te trezești.
  • Electricitate statică pe țesături și păr.
  • Ochi uscați sau mâncărimi.

Soluția: Rularea unui vaporizator în dormitor în timp ce dormi poate ajuta la limitarea sângerărilor nazale pe timp de noapte, punând mai multă umiditate în aer. De asemenea, merită luat în considerare un umidificator de casă.

Pentru apărare dublă împotriva sângerărilor nazale pe timp de noapte, combină umidificatorul cu o cremă hidratantă nazală.

Sângerările nazale în timpul nopții. 3. Alergii sau răceală

Un nas care curge poate provoca iritații și deshidratare în interior, ceea ce poate duce la apariția de sângerări nazale neașteptate. Nasul tău va deveni și mai iritat dacă îți sufli nasul puternic și des.

Suflarea forțată a nasului poate provoca traumatisme ale septului și sângerare.

Soluția: utilizarea regulată a spray-ului salin atunci când ești răcit poate ajuta la înmuierea secrețiilor nazale și vă poate face producția mai puțin murdară. Iar când trebuie să-ți sufli nasul, încearcă să o faci cu blândețe.

Spray-urile nazale decongestionante conțin medicamente sau ingrediente active pentru a ajuta la înfundare. Încearcă să eviți să le folosești mai mult de trei zile la rând, deoarece aceste spray-uri pot provoca un efect de rebound și te poate face să te simți și mai congestionat.

Dacă ai de-a face în mod regulat cu congestie, discută cu un furnizor de asistență medicală pentru a determina cauza și a explora opțiunile de tratament.

Cum să oprești sângerările nazale

Chiar dacă iei măsuri de precauție, sângerările nazale pot apărea noaptea. Când acest lucru se întâmplă, trebuie să te apleci ușor înainte și să îți ții nările strâns timp de cel puțin cinci minute fără oprire. Mulți oameni încetează să aplice presiune după un minut sau două înainte ca sângele să se coaguleze. Rezistă nevoii de a te lăsa prea devreme.

Majoritatea sângerărilor nazale ar trebui să se oprească după aplicarea de 10 până la 15 minute de presiune ușoară.

Majoritatea sângerărilor nazale nu ar trebui să te îngrijoreze, pentru că se opresc doar cu puțină grijă și atenție. Dar există momente sau circumstanțe când ar trebui să solicitați asistență medicală.

Aceste cazuri includ următoarele ipoteze:

  • Sângerezi mai mult de 30 de minute.
  • Pierzi o cantitate mare de sânge.
  • Ai o tulburare de sângerare.
  • Iei diluanți de sânge.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel