Sângerarea vaginală după menopauză, semn al cancerului endometrial

Cancerul endometrial este o afecțiune malignă care are rată mare de incidență, tocmai pentru că simptomele cancerului endometrial sunt adeseori trecute cu vederea. Însă dacă este depistat dintr-o fază timpurie, acest tip de cancer are o rată foarte mare de vindecare. Despre simptomele acestei boli ce nu ar trebui ignorate, despre cauzele apariției acesteia, dar și despre tratamentul cel mai potrivit a explicat pentru Doctorul Zilei, Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate.

Nu puține sunt femeile care din lipsă de timp sau din cauza anumitor sentimente de jenă față de actul medical în sine, amână la nesfârșit efectuarea controlului ginecologic anual. Sau, în unele cazuri, ignoră anumite semne pe care organismul le dă. Din nefericire, un cancer din sfera ginecologică poate fi asimptomatic sau poate avea simptome înșelătoare.

Acest tip de cancer apare atunci când celulele țesutului care căptușește uterul, cunoscut și ca endometru, se dezvoltă și se înmulțesc necontrolat, invadând țesutul sănătos. Chiar dacă are un ritm lent de dezvoltare, nedepistat și intervenit la timp, cancerul se poate extinde la nivelul vezicii sau al vaginului și ovarelor.

Cei mai întâlniți factori de risc în cancerul de endometru sunt:

  • hiperplazia endometrială – este reprezentată de îngroșarea anormală a mucoasei uterului și este o afecțiune mai frecvent întâlnită după 40 de ani,
  • obezitatea,
  • absența sarcinilor,
  • debutul menstruației înainte de 12 ani,
  • începerea menopauzei mai târziu de 55 de ani,
  • terapie cu estrogen, fără progesteron, pe termen lung,
  • radioterapie la nivelul pelvisului,
  • istoric de cancere în familie pe linie maternă

Cel mai întâlnit simptom al cancerului de endometru este sângerarea vaginală după instalarea menopauzei, fie că este vorba despre o simplă pată, fie de sângerări importante. Este important de știut faptul că după instalarea menopauzei, orice sângerare vaginală este anormală și trebuie investigată cât mai curând. Alte simptome des întâlnite sunt durerile în timpul actului sexual, durerile la nivelul pelvin, dureri și dificultăți la urinare, pierderi neașteptate de kilograme.

Diagnosticul cancerului endometrial se bazează pe următoarele examinări:

  • examinare ginecologică pentru a determina localizarea și volumul tumorii,
  • examinare radiologică – cea mai des folosită este ecografia transvaginală, în timpul căreia se măsoară grosimea endometrului și se poate efectua o biopsie,
  • examinarea histopatologică sau biopsia, în timpul căreia sunt analizate celulele tumorale

Dacă rezultatul biopsiei confirmă existența cancerului, medicul va recomanda o serie de investigații și tratamente specifice cum sunt intervenția chirurgicală de scoatere a uterul, cervixului uterin și trompelor uterine, îndepărtarea ganglionilor limfatici pelvini, biopsia țesutului îndepărtat pentru a determina stadiul și gradul de diferențiere a cancerului (cu cât gradul este mai mic, cu atât prognosticul este mai bun).

În cele mai multe dintre cazuri, radioterapia se recomandă după efectuarea unei intervenții chirurgicale, dar aceasta poate fi folosită și ca metodă de tratament în cazul în care cancerul nu s-a extins și este limitat la vagin. De asemenea, radioterapia mai poate fi folosită în diferite etape de tratament, în funcție de stadiul și gradul cancerului endometrial și se poate recomanda atunci când există un risc semnificativ de recidivare a cancerului la nivelul pelvisului.

Chimioterapia se recomandă după intervenţia chirurgicală, cu scopul de preveni recidiva cancerului ori, în cazurile unui cancer avansat, pentru a încetini răspândirea bolii în organism şi pentru ameliorarea simptomelor.

Terapia hormonală cu progesteron este folosită în cazuri de recidivă sau în tratarea unui cancer avansat. Aceasta poate contribui la micșorarea tumorii și la controlarea simptomelor. Această terapie poate avea efecte secundare, de la greață, crampe musculare, la creșteri în greutate și apariția transpirațiilor și a bufeurilor.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

11 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

41 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: