Sângerarea postmenopauză: un semnal de alarmă care nu ar trebui ignorat

Dacă aveți sângerări după menopauză, căutați ajutor profesional. Incidența carcinomului endometrial este observată la 10% dintre femeile cu sângerare postmenopauză, spune dr. B Ramesh.

Sângerarea postmenopauză este orice sângerare vaginală care apare la o femeie aflată în postmenopauză. Se spune că o femeie a ajuns la menopauză atunci când încetează să mai sângereze timp de 12 luni continuu. Vârsta menopauzei este variabilă, dar pentru majoritatea femeilor, ea variază în jur de 50 de ani.

Dr. B Ramesh, obstetrician-șef și chirurg laparoscopic ginecologic și fondator și director medical, Spitalele Altius, explică de ce sângerarea după menopauză este o preocupare.

De ce sângerarea postmenopauză este un semn pentru o evaluare ulterioară?

Deoarece este un semn cardinal al carcinomului endometrial, toate pacientele aflate în postmenopauză cu sângerare neprevăzută trebuie evaluate. Cu toate acestea, mai frecvent, cauza sângerării la astfel de pacienți rezultă dintr-o afecțiune benignă, cum ar fi polipii endometriali sau atrofia.

Etiologiile și evaluarea pacienților în postmenopauză cu sângerare uterină și a pacienților aproape de sfârșitul tranziției perimenopauzei cu sângerare uterină anormală este de cea mai mare importanță.

Care sunt cauzele sângerării în postmenopauză?

Cea mai frecventă este atrofia endometrului sau a vaginului acestor femei. Totuși, polipii și hiperplazia endometrului, carcinoamele tractului genital superior, cum ar fi cancerele de trompe uterine și cancerele de col uterin, precum și femeile care urmează terapie post-hormonală, femeile care iau tamoxifen pentru carcinomul mamar pot prezenta sângerări postmenopauză.

Incidența carcinomului endometrial este de 10% dintre persoanele care ne prezintă sângerare postmenopauză.

Factorii de risc pentru carcinomul endometrial sunt vârsta în creștere, terapia cu estrogeni fără opoziție, terapia cu tamoxifen, menarha precoce, menopauza târzie, nuliparitatea, adică femeile care nu au copii, sindromul ovarian polichistic, obezitatea, diabetul zaharat.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Care este abordarea unei paciente cu sângerare postmenopauză?

Istoricul pacientului  oferă informații foarte importante, cum ar fi momentul în care a început sângerarea, precedată de factori, cum ar fi trauma sau natura sângerării, durata și cantitatea, dacă există alte simptome asociate, cum ar fi durere, febră sau disfuncție intestinală, sau dacă pacienta ia orice medicamente.

Astfel, istoricul pacientului este semnificativ. Orice istoric pozitiv obținut de la pacient va ajuta la evaluarea ulterioară a bolii.

Odată obținut istoricul, începe evaluarea endometrului. Acest lucru se poate face fie prin ecografie transvaginala, fie prin biopsie endometriala.

În timpul ședinței este necesară și evaluarea colului uterin și toți acești pacienți cu sângerare postmenopauză au neapărat nevoie de o evaluare pentru a exclude cancerul de col uterin.

Cu toate acestea, este dificil să se facă distincția între sângerarea uterină și cea endocervicală, dar dacă există leziuni vizibile în colul uterin, acestea pot fi efectuate o biopsie și chiar și o citologie cervicală .

Când vorbim despre biopsie endometrială, este cu siguranță preferată în detrimentul unei ecografii, deoarece are ca rezultat diagnosticarea țesuturilor și are o sensibilitate ridicată.

Recent Posts

Dr. Cătălin Cîrstoiu, premiat la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public care dezvoltă un brand regional”

Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…

50 de minute ago

Secretul din buletinul românilor. Ce reprezintă, de fapt, ultima cifră din CNP

Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…

o oră ago

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…

2 ore ago

Klaus Iohannis, mesaj scurt pentru români în ziua alegerilor: „Să poftească toţi la vot!” Prezența la urne până la ora 9.00

19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…

2 ore ago

La ce oră se închid secțiile de votare. Azi, 24 noiembrie, se votează pentru prezidențiale

La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…

2 ore ago

Citeste si: