Din cuprinsul articolului
Sângerarea nasului sau epistaxisul este o problemă obișnuită cu care se confruntă majoritatea oamenilor cel puțin o dată în viață. Nasul este organul asociat cu respirația și se confruntă cu extremitățile mediului exterior. Atât copiii, cât și persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de apariție a acestei afecțiuni. O creștere sau scădere a temperaturii, presiunii sau umidității poate provoca o sângerare bruscă a nasului. Motivele exacte tind să varieze. Adesea, nu este grav și persoana în cauză se simte bine în câteva minute. Cu toate acestea, sângerările frecvente ale nasului pot fi un semn al tulburării de bază, caz în care ar trebui să fie diagnosticat corect.
Ce face ca nasul să fie predispus la sângerare?
- Este organul care se confruntă cel mai mult cu variațiile de temperatură externe. Pentru a regla temperatura aerului care intră în corp, membranele se deteriorează.
- Membranele nazale sunt subțiri, făcându-le susceptibile la rănire.
Tipuri de sângerări nasale
Există 2 tipuri de epistaxis:
- Sângerări anterioare ale nasului: Se întâmplă în sept, peretele subțire dintre nări. În general este inofensiv. Este cel mai frecvent observat la copii.
- Sângerări nasale posterioare: se întâmplă în zona în care arterele intră în nas. Ca urmare, sângerarea este mai grea. Acesta indică unele probleme grave care stau la baza. Majoritatea persoanelor în vârstă se confruntă cu sângerări nasale posterioare.
Cauzele hemoragiei nasului
Furgonul Epistaxis este cauzat din următoarele motive:
- Factori de mediu: O modificare a umidității, temperaturii sau presiunii stresează membrana nazală subțire. Aceasta duce la sângerare.
- Factori fizici: Orice cădere sau accident care dăunează feței poate provoca leziuni la nivelul nasului. Dacă o persoană suferă deja de frig și suflă forțat nasul, aceasta poate duce la sângerare.
- Factori medicali: Pacienții cu tensiune arterială ridicată sunt predispuși la sângerări nasale. De asemenea, pacienții tratați cu diluanți ai sângelui sau medicamente pentru încetinirea coagulării se confruntă frecvent cu epistaxis.
Prevenirea
Deși nu este o problemă gravă, o sângerare nazală poate provoca disconfort și uneori și panică. Iată modalitățile prin care o puteți preveni:
- Evitați suflarea excesivă a nasului mai ales dacă ați avut anterior sângerări.
Păstrați controlul asupra nivelului de umiditate al camerei / casei.
Aplicați cremă hidratantă în nas.
Nu rupeți crustele din nas.
Tratament
Dacă nasul vă sângerează, îl puteți trata în următoarele moduri:
Întindeți-vă și aplicați presiune pe zona sângerării pentru a opri sângerarea.
Puneți pachete de gheață în jurul nasului.
Aplicați unguent hidratant pentru a opri iritarea suplimentară.
Puneți tifon în nas la sursa de sângerare dacă aveți sângerări nasale posterioare.
Mergeți la o intervenție chirurgicală septală dacă septul curbat este cauza sângerărilor recurente.