Sanatoriul Techirghiol. Tot ce trebuie să știți despre afecțiunile și metodele de tratament ale copiilor
Vă propunem, mai jos, o incursiune în universul medical al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, Secția dedicată copiilor. Rețineți, încă de la început, un aspect deosebit de important: dincolo de efectele extraordinare ale nămolului și ale apei sărate din ghiol, cu ajutorul cărora se tratează o multitudine de afecțiuni, internările la Sanatoriul din Techirghiol sunt, în cea mai mare parte a lor, gratuite!
Florian Saiu
Cum a fost resuscitată aripa destinată copiilor, pentru că se știa, în urmă cu puțini ani, că Sanatoriul Techirghiol nu oferă condiții tocmai potrivite? Câți bani au fost investiți și care sunt acum condițiile de tratament? Ne spune Monica Nedelea, medic specialist balneofizioterapie și recuperare:
„În luna mai a anului trecut, secția de copii a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol a primit o donație substanțială din partea clubului Rotary, constând din sistemul Nirvana, sistem deosebit de util în recuperarea afecțiunilor neuromotorii – care în secția noastră reprezintă un procent mare din afecțiunile tratate. Acesta se bazează pe stimulare multisenzorială, pacientul interacționează cu imagini proiectate în plan orizontal sau vertical în scopul îmbunătățirii capacității cognitive. Totodată a fost echipată complet și sala de kinetoterapie”.
Procedură „în joacă”
Medicul Monica Nedelea a continuat: „Toate aceste schimbări au fost resimțite în primul rând de micii pacienți, dar și de personal. Copiii sunt încântați de caracterul interactiv al procedurii – pe care o percep ca pe o serie de jocuri într-un spațiu virtual – și de faptul că pot beneficia de acest tratament nu numai cei independenți din punct de vedere locomotor, ci și cei aflați în fotoliu rulant, care folosesc cadre de mers, cârje sau bastoane. Putem urmări mai ușor evoluția pacienților, activitatea fiecăruia putând fi înregistrată, reexaminată și comparată. Sala de kinetoterapie, renovată și redecorată, este locul în care copiii petrec o bună parte din timpul alocat tratamentului, aici ei beneficiind atât de kinetoterapie, cât și de masaj”.
Ce tipuri de afecțiuni se tratează la Techirghiol
Dar ce afecțiuni pot fi tratate la Techirghiol și, mai ales, care sunt metodele utilizate în cadrul tratamentelor? Dr Monica Nedelea este la post: „Tratăm afecțiuni neurologice, ortopedice, reumatologice, musculare și în mai mică măsură dermatologice (psoriazis), din sfera ORL (boli cronice ale amigdalelor și vegetațiilor adenoide) sau endocrinologice (obezitatea)”. În continuare, detaliat: „Afecțiunile neurologice sunt cele cauzate de leziunile de neuron motor central – paralizia spastică a copilului, cunoscută și ca infirmitate motorie cerebrală, în toate formele: spastică, ataxică, dischinetică, hipotonă sau cele cauzate de leziuni neurologice periferice, acestea din urma putând fi de origine traumatică (lezarea măduvei, plexurilor sau rădăcinilor nervoase). Mai pot fi congenitale (spina bifida, meningomielocel, artrogripoza) sau infecțioase”.
Epifizite, scolioze, cifoze
Mai departe: „Afecțiunile ortopedice tratate sunt cele congenitale (picior strâmb congenital, luxațiile congenitale de șold, cazuri în care tratamentul recuperator este recomandat atât pre, cât și postoperator). Mai sunt și afecțiunile dobândite ale sistemului osteoarticular, fie după traumatisme – cum sunt redorile, laxitațile, retracțiile post fractură – imobilizare -, fie cele apărute în cursul perioadei de creștere a copilului (osteonecroză de cap femural, epifizite, apofizite, boala Scheuermann). Se adaugă devierile de postură (scolioze, cifoze) și afecțiunile carențiale. Dintre afecțiunile reumatologice menționăm artritele reumatoide juvenile, iar dintre cele musculare, distrofiile musculare tip Duchenne, Becker, boala Werdnig-Hoffmann”.
Metodologia de recuperare
Câteva explicații și despre metodele utilizate: „Metodologia de recuperare este complexă. Ne bazăm însă pe doi piloni: factorii terapeutici naturali, adică apa sărată și nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, și kinetoterapia. Programul de kinetoterapie este adaptat funcțional fiecărui pacient. Se lucrează individual, zilnic, iar copiii sunt încurajați să învețe exercițiile și să le repete și acasă, după externare, cu ajutorul mamelor care se internează aici la noi, ca însoțitoare”.
Efect relaxant și sedativ
Dr Monica Nedelea a adăugat: „Băile în apa de ghiol, sărată, sau în apă dulce, combinate cu mișcare (hidrokinetoterapia) au efect relaxant, antispastic trofic și sedativ. Nămolul îl folosim și încălzit la 40-41 de grade, sub formă de împachetări, dar și rece, în sezonul estival, sub formă de oncțiuni, asociat cu băi în apa lacului, talasoterapie și helioterapie. Masajul și electroterapia sunt și ele metode adjuvante. Pentru recuperarea neuromotorie, sistemul Nirvana – despre care am vorbit deja -, este la dispoziția pacienților de anul trecut. Obiectivele și planul de tratament sunt stabilite de medici pe baza examenului clinic și după evaluarea funcțională a pacientului internat. Copiii pot beneficia și de logopedie, iar pe parcursul internării, cei de vârstă școlară își pot continua procesul educațional urmând cursurile școlii sanatoriale. Cei mici pot frecventa grădinița”.
O minune
S-a petrecut vreodată la Techirghiol o vindecare miraculoasă a unui copil? Dr Monica Nedelea: „Există evoluții surprinzător de favorabile la unii copii, mai ales în cazul afecțiunilor dobândite. Nu le-aș putea numi însă minuni, dar nu pot nega faptul că Dumnezeu a făcut într-adevar o minune: lacul acesta, cu apa de șase ori mai sărată decât a marii, cu nămolul său atât de căutat. Minune pe care ne-a lăsat-o nouă, oamenilor, spre a ne bucura de vindecare. Este de datoria noastră să folosim aceste proprietăți terapeutice ale apei și nămolului sapropelic de Techirghiol în beneficiul pacienților noștri, să le facem cât mai cunoscute și să fim, deopotrivă, medici și pacienți, recunoscători”.
1.500 de pacienți pe an
Secția dedicată copiilor la Sanatoriul din Techirghiol dispune de medici, kinetoterapeuți, asistenți de balneofizioterapie, asistenți medicali generaliști, instructori de educație, infirmiere, îngrijitoare, baieșițe, brancardieri și un logoped – în total, puțin peste 50 de angajați. Secția are în dotare 100 de paturi. „Tratăm, în medie, 1.500 de pacienți pe an”, ne explică dr Monica Nedelea.
Majoritatea internărilor sunt gratuite
Sunt părinți care investesc sume exorbitante de bani în tratamente peste hotare fără a obține rezultate mulțumitoare în ceea ce privește sănătatea micuților lor. Ce mesaj are dr Monica Nedela pentru acești părinți și de ce acte au nevoie pentru a veni la Techirghiol? „În secția noastră se pot interna copii din toată țara, pe baza unei programări telefonice, numerele regăsindu-se pe site-ul sanatoriului. Trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani. Programările sunt făcute numai de către medici, în funcție de diagnosticul pacientului. Din cauza caracterului excitant al climatului marin, mai ales în sezonul estival, se contraindică internarea în această perioadă a copiilor cu diagnostic de epilepsie sau cu potențial convulsivant, operați pe cord sau pe creier sau a celor cu tulburări grave de comportament asociate bolilor psihice. Uneori solicităm avizul medicului cardiolog sau psihiatru înainte de instituirea tratamentului recuperator”.
Documente necesare
În continuare: „Actele necesare internării sunt: biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, avizul epidemiologic cu vaccinările pe verso, tot de la medicul de familie, copie după certificatul de încadrare în gradul de handicap – care să nu expire pe perioada de internare. Toți copiii se internează gratuit. Însoțitorii copiilor cu grad grav sau accentuat beneficiază și ei de gratuitate. Însoțitorii copiilor cu grad mediu sau al copiilor care nu au certificat și trebuiesc totuși însoțiți pe perioada internării trebuie să plătească contravaloarea cheltuielilor de cazare și masă. Deci, în majoritatea cazurilor, o internare în Secția de copii a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol nu costă nimic. Mai mult de atât, copiii cu handicap grav sunt aduși cu ambulanța, solicitarea fiind făcută la venire către serviciul de ambulanță al județului de domiciliu, iar la externare de către noi”. Un sfat pentru părinți: „Să se informeze din surse avizate despre boala copiilor lor și despre tratamentele de care pot beneficia aceștia și să încerce o internare și la noi”.
Planuri ambițioase
Există proiecte de dezvoltare a zonei destinate copiilor la Techirghiol? Dr Monica Nedelea are din nou cuvântul: „Proiecte de viitor avem, sunt frumoase și se datorează în special managerului nostru, d-na Elena Roxana Almășan. Dânsa a demarat un proiect amplu de reabilitare a secției noastre care include o bază nouă și modernizată de tratament și noi spații de cazare, precum și reamenajarea celor deja existente. Fondurile fiind deja obținute, ne așteptăm ca lucrările să înceapă peste aproximativ șase luni. Pacienții se pot interna în continuare pentru tratament și pe durata lucrărilor, întrucât vom funcționa cu baza deja existentă până la inaugurarea celor noi. În curând vom putea oferi servicii la standarde mult îmbunătățite. În plus, vom avea 180 de paturi”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…