Sari la conținut

Sănătatea publică pe primul plan! La Conferința GFN s-au pus pe masă cele mai noi informații din industria tutunului

Sănătatea publică pe primul plan!  Cea de-a 11-a ediție a Forumului mondial pe tema nicotinei (GFN), un eveniment cu tradiție, s-a desfășurat în perioada 13-15 iunie la Varșovia, în Polonia. Încă din momentul incipient, această conferință internațională a avut drept scop principal educarea publicului pe teme legate de produse cu nicotină care nu ard, mai puțin dăunătoare decât continuarea fumatului și o opțiune în ceea ce privește sănătatea publică.

 

Anual are loc acest important eveniment pentru a-i ajuta pe fumătorii din întreaga lume să obțină informațiile necesare, la zi, și să ajungă să renunțe la acest obicei.

 

 

Conferința GFN 2024. Sănătatea publică pe primul plan!

 

Participanții la Conferința GFN din anul 2024 au extins de această dată discuția pentru a implica acum și noi detalii despre impactulul economic al noilor produse care încălzesc tutunul fără să îl ardă. S-au discutat și dezbătut subiecte precum costurile interzicerii unor alternative mai puțin dăunătoare la țigările clasice, despre cuantificarea economiilor în domeniul sănătății legate de disponibilitatea unor produse mai sigure.

 

De asemenea, experții în domeniu au adus în discuție în ediția din acest an și influența scăderii veniturilor provenite din impozitul pe tutun sau a veniturilor din tutun care implică reglementarea produselor mai puțin dăunătoare decât fumatul.

 

„Trebuie să recunoaștem și să ne bazăm pe realitatea că mai bine de o sută de milioane de oameni din întreaga lume au luat deja decizia de a folosi alte produse cu nicotină fără ardere în eforturile lor personale pentru a evita o problemă de sănătate timpurie cauzată de fumat”, spune, în cadrul Conferinței GFN 2024, Cliff Douglas, președinte și CEO la Global Action to End Smoking.

 

Accesul la informații actuale, esențial

 

Echipa de la Philip Morris International (PMI), o companie ce participă anual la acest eveniment, a investit peste 12,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta, a fundamenta științific și a comercializa produse inovatoare fără ardere și fără fum. Iar aceste produse sunt destinate adulților care, altfel, ar continua să fumeze țigări normale. Compania a dezvoltat și a evaluat științific alternative mai puțin dăunătoare, mai puțin toxice la țigări.

Gizelle Baker conduce echipa de comunicare științifică a companiei Philip Morris International și spune în cadrul Conferinței GFN că „știința nu se bazează pe încredere”. De aceea, ea pune accent pe importanța comunicării când vine vorba de informații științifice prezentate într-un limbaj accesibil tuturor.

„Este vorba despre împărtășirea de informații și despre a avea un public de partea cealaltă. Public care va primi aceste date și va ajunge la propriile concluzii”.

 

Cum se câștigă încrederea publicului?

 

Gizelle Baker este de părere că, pentru ca publicul să aibă încredere în datele științifice noi apărute în domeniu, e nevoie de expunere, de promovarea acestor idei și de vizibilitate.

„Acolo unde nu ar trebui să existe absolut nicio încredere sau poate chiar neîncredere este atunci când datele nu sunt împărtășite. Atunci când metodele de cercetare nu sunt disponibile și nu contează din ce industrie sau din ce lipsă de industrie provii. Dacă nu pui la dispoziție metodele și datele tale pentru a putea fi interpretate de public, ei bine, de acolo vine dezinformarea”, continuă ea.

 

Știința și cercetarea sunt esențiale în misiunea PMI de a construi un viitor fără fum. Însă în tot acest proces apar destul de multe impedimente. Poate principalul obstacol este reprezentat tocmai de o ideologie, de informații greșite și de ipoteze false. Tocmai de aceea, evenimente precum GFN sunt importante la nivel global, nu doar în această industrie. O astfel de conferință reușește să așeze la aceeași masă experți din domenii de expertiză foarte diferite, de la avocați, cadre universitare, oameni de știință, factori de decizie politică, producători și distribuitori.

 

PMI, rezoluție pentru 2030

 

Arderea este problema, a fost mesajul principal al echipei PMI. Iar pe mai departe, cea mai bună abordare în cazul substanțelor dăunătoare este de a le elimina în totalitate prin eliminarea fumatului. Iar dacă acest lucru nu este posibil, reducerea substanțelor dăunătoare prin eliminarea arderii este următoarea cea mai bună strategie. Iar noile dispozitive care folosesc această tehnologie sunt alternative mai bune la continuarea fumatului.

Arderea tutunului, conform studiilor prezentate la GFN, generează niveluri ridicate de substanțe chimice nocive. Iar acestea sunt cauza principală a bolilor legate de fumat.

 

„Ambiția pe care PMI a stabilit-o scoate în evidență faptul că această strategie nu că este bună doar pentru consumatori, nu că este bună doar pentru sănătatea publică, ci este foarte bună și pentru acționari. Aceștia reușesc să își schimbe portofoliul de la țigările clasice. Ambiția lor pentru 2030 este ca două treimi din veniturile lor să provină din produse ce folosesc tutun încălzit”, declară Vivien Azer, analist financiar de pe Wall Street.

 

Industria tutunului se schimbă

 

De asemenea, deoarece aceste noi dispozitive nu ard tutunul și nu produc fum, ele pot reduce semnificativ nivelurile de substanțe chimice nocive care se găsesc în fumul unei țigări aprinse. Produsele acestea reprezintă o opțiune mai bună decât continuarea fumatului, dar nu sunt lipsite de riscuri. În multe țări în care sunt disponibile aceste dispozitive, bărbați și femei care altfel ar fi continuat să fumeze reușesc să renunțe la țigările clasice.

 

În Japonia, de exemplu, 24,5% dintre cei ce consumau țigări clasice le-au înlocuit cu produse din tutun încălzit. Ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă pe care nicio intervenție de reglementare nu a reușit să o obțină vreodată. Suedia, de asemenea, a reușit să reducă semnificativ numărul de fumători și să ajungă la 5,6% din prevalența fumatului.

 

„Cele cinci mari companii de tutun cotate la bursă obțin acum între patru și 39% din veniturile lor din produse ce nu au la bază arderea tutunului”, spune la evenimentul GFN din Varșovia Jonathan Fell, consultant în sectorul tutunului și al nicotinei. „Comunitățile ce activează în domeniul sănătății publice și de control al tutunului au făcut o treabă fantastică de demonizare a industriei tutunului”.

Material susţinut de Philip Morris România

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel