Sari la conținut

Sănătatea la plajă – ce beneficii ne oferă marea și soarele?

Bineinteles ca vacantele la mare inseamna in primul rand balaceala si joaca pe plaja, insa de ce sa nu profitati de aceasta escapada pentru a va bucura din plin de beneficiile terapeutice ale marii si soarelui pentru sanatate si frumusete!

Talasoterapia sau vindecarea cu ajutorul marii

Talasoterapia reprezinta aplicarea in scopuri terapeutice a proprietatilor apei marii, soarelui, namolului si a alegelor marine, associate climatului marin. Benefice pentru organism sunt ultravioletele care previn osteoporoza, despresia, insomnia si atenueaza simptomele bolilor autoimune.

Aerosolii marini reprezinta un alt element terapeutic, datorita proprietatilor curative impotriva bolilor respiratorii, precum bronsite, sinuzite sau rinite alergice iar plimbarile matinale chiar inainte de rasaritul soarelui trateaza rinitele, limpezesc plamanii, mintea si alunga angoasele. Sarurile minerale si substante precum magneziu, sarea, calciul si potasiul pe care aerul marin le contine sunt un adevarat medicament pentru aparatul respirator.

Calitatea superioara a aerului marin este data de prezenta microparticulelor provenite din spuma valurilor care se sparg in larg sau la mal. Acestea sunt antrenate de briza marii si devin astfel mici particule terapeutice pentru persoanele care le inhaleaza dimineata, pana la ora 9, sau seara, dupa ce apune soarele. Aceste particule contin niveluri echilibrate de magneziu, iod, bromuri, cloruri de sodiu si de substante alcaline, benefice in special pentru mentinerea sanatatii aparatului respirator.

Aerosolii marini au sarcina electrica negativa, ceea ce ii face sa devina activi direct la nivelul bronhiilor si al plamanilor.

Marea-un aliat de nadejde al organismului

Baile in apa marina fortifica si protejeaza oganismul, asigurand in acelasi timp efecte benefice si asupra tonusului muscular si a sanatatii sistemului nervos. Apa de mare este considerate un adevarat “platou de sanatate” datorita sarurilor minerale din compozitie ce actioneaza asupra organismului intensificand metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului si fosforului. Mai mult decat atat, chiar si o activitate apparent banala precum mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plaja previne si trateaza aparitia platfusului.

Zilele insorite la malul marii- o solutie naturala de intarire a imunitatii

Nu te-ai intrebat niciodata de ce vara esti mai bine dispus si mai plin de viata? Umorul, vitalitatea, energia si sanatatea, toate depend si de cantitatea de lumina pe care o primesti!

Climatul marin este recunoscut pentru proprietatile sale de regenerare, stimulare a metabolismului si intarire a imunitatii. In plus, 15 minute de expunere la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1000 U.I de vitamina D, numita si „vitamina soarelui” ce ajuta la fixarea calciului in oase, prevenirea depresiei, osteoporozei ,rahitismului si stimularea secretiei de serotonina. Serotonina, denumita si “hormonul fericirii” ajuta la mentinerea unei stari de bine si combaterera stresului.

Terapia cu ajutorul soarelui poarta numele de fototerapie si este o metoda pretioasa de tratament pentru numeroase afectiuni, deoarece ajuta la inmultirea limfocitelor, specializate in lupta cu infectiile si contribuind astfel la intarirea sistemului imunitar.

6 beneficii mai putin cunoscute ale expunerii la soare

Trateaza scleroza multipla -l ipsa expunerii la soare, corelata cu deficienta in vitamina D, se numara printre primii factori declansatori ai acestei afectiuni

• Expunerea la soare are un efect benefic asupra pielii afectate de acnee, eczme, dar este importanta si pentru pacientii cu psoriazis, grabind vindecarea bolii datorita actiunii cicatrizante, antiinflamatoare si antiseptice.

Lumina soarelui ajuta la vindecarea psoriazisului – In urma unui studiu in care subiectii au urmat o terapie cu baie de soare timp de patru saptamani,in 84% din cazuri simptomele psoriazisului au disparut intr-o proportie multumitoare.

Soarele imbunatateste calitatea somnului – In momentul in care lumina naturala intra in contact cu ochii, nervul optic termite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonina, hormonul necasar inducerii somnolentei, si ii comanda oprirea secretiei acestei substante pana la apusului soarelui. Astfel, expunerea la razele UV in timpul zilei creste productia de melatonina noaptea, asigurand un somn linistit si neintrerupt.

Expunerea la lumina solara este extrem de benefica si pentru pacientii care sufera de Alzheimer – Cercetarile stiintifice au aratat ca razele solare cresc eficienta somnului si scad agitatia din timpul noptii a pacientilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel