Sari la conținut

Sănătatea inimii depinde și de locul în care trăiești. Cartierele zgomotoase ar putea crește riscul de atac de cord

oras
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Locuri zgomotoase

Sănătatea inimii tale, înainte și după un atac de cord, ar putea fi influențată de cât de zgomotos este cartierul tău, sugerează o nouă cercetare.

Un studiu a constatat că persoanele sub 50 de ani erau mai predispuse la atac de cord dacă locuiau într-o zonă zgomotoasă, în timp ce un alt studiu a arătat că prognoza pentru supraviețuitorii unui atac de cord era mai proastă dacă zgomotul din cartier era o problemă.

Risc uriaș de atac de cord pentru cei sub 50 de ani care trăiesc în aceste locuri

Ambele studii au fost prezentate în ultima săptămână a lunii august la Londra, ca parte a reuniunii anuale a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Aceste date oferă unele dintre primele informații că expunerea la zgomot poate afecta prognosticul”, a spus Marianne Zeller de la Universitatea din Burgundia și Spitalul din Dijon, în Franța, autoarea principală a celui de-al doilea studiu.

Zgomote precum cele generate de construcții, claxonarea mașinilor, zgomotul mulțimii pot fi o sursă cronică de stres pentru locuitorii urbani, iar stresul este un factor de risc cardiac cunoscut.

Pentru a determina impactul unui cartier zgomotos asupra sănătății cardiovasculare, medicii din Bremen, Germania, au evaluat nivelurile de zgomot ale cartierului a 430 de persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai puțin care au fost transportate la spital pentru un atac de cord.

Persoanele cu niveluri scăzute de factori de risc cardiac, probleme precum diabetul sau fumatul, aveau mai multe șanse să fie internate la spital cu un atac de cord dacă se întâmplă să locuiască într-un cartier zgomotos, a spus o echipă condusă de Hatim Kerniss, Institutul de Cercetări Cardiovasculare din Bremen.

„Zgomotul urban ar putea crește semnificativ riscul de infarct miocardic cu debut precoce la tinerii cu factori de risc tradiționali scăzuti”, a concluzionat un comunicat de presă al ESC referitor la studiu.

Echipa lui Kerniss consideră că expunerile la zgomot din cartier ar trebui incluse în liniile directoare care vizează evaluarea riscului cardiac al unei persoane.

Expunerea la zgomot poate afecta prognosticul

Al doilea studiu, condus de Zeller, s-a concentrat pe rezultatele persoanelor care au supraviețuit unui atac de cord. Echipa ei a analizat datele de urmărire pe un an pentru 864 de francezi care au supraviețuit unui atac de cord timp de cel puțin 28 de zile.

Cercetătorii au urmărit un rezultat compozit al evenimentelor cardiovasculare, inclusiv:

  • decesul cardiac,
  • respitalizare pentru insuficiență cardiacă,
  • necesitatea procedurilor de urgență precum angioplastia sau stenturile,
  • accidentul vascular cerebral,
  • angina (dureri în piept).

De asemenea, au măsurat nivelul de decibeli la adresa de acasă a fiecărui pacient (nivelul mediu a fost de 56 de decibeli pe o perioadă de 24 de ore). În general, șansele de supraviețuire a unui atac de cord pentru o anumită formă de eveniment cardiovascular au crescut cu 25% pentru fiecare creștere cu 10 decibeli a nivelului de zgomot pe timp de noapte, a raportat echipa franceză.

Această constatare a rămas adevărată chiar și după ce echipa lui Zeller a luat în considerare alți factori de stres de mediu, cum ar fi poluarea aerului sau sărăcia. Potrivit studiului, expunerea la zgomot poate afecta prognosticul. 

Cele două studii au fost prezentate la o întâlnire medicală, astfel încât concluziile lor ar trebui să fie considerate preliminare până când sunt publicate într-un jurnal evaluat de colegi.

Cu toate acestea, dacă descoperirile echipei sale sunt confirmate de „studii prospective mai ample”, ele ar putea sprijini eforturile de reducere a zgomotului care fac parte din tratamentul persoanelor care se recuperează de un atac de cord, a spus Zeller.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel