Parlamentul European a găzduit pe 30 mai masa rotundă pe tema luptei împotriva cancerelor feminine în România, „Closing the gap on women’s health in Europe: the fight against women’s cancers in Romania”, organizată sub patronajul europarlamentarului Cristian Buşoi. În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții Coaliției pentru Sănătatea Femeii din România au prezentat rezultatele Studiului „Afecțiunile Oncologice Feminine în România”, o mobilizare amplă de „diagnosticare“ a problemelor existente în sistemul medical din România în legătură cu trei tipuri de cancer care afectează femeile: cancerul de sân, cel de col uterin și cancerul ovarian.
Participanții la masa rotundă de la Parlamentul European, organizată de Coaliția pentru Sănătatea Femeii din România au convenit asupra unor concluzii și recomandări, luând în considerare și raportul „Screening-ul cancerului în Uniunea Europeană (2017) – privind punerea în aplicare a recomandării Consiliului privind depistarea cancerului” (2). Evenimentul a fost deschis de dna Corina Creţu, Comisar European pentru Politică Regională, care a adus în atenţie bune practici privind depistarea cancerului și inițiative ce pot fi dezvoltate pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale din România.
Recomandările privind depistarea cancerului în România:
- România trebuie să ia în considerare implementarea rapidă a „Planului Național de Control al Cancerului” elaborat în cadrul Parteneriatului Politic European împotriva Cancerului (EPAAC) (3) și a acţiunii comune (CANCON) (4);
- Cadrul legislativ privind screening-ul în oncologie trebuie îmbunătățit astfel încât recomandările europene să poată fi implementate eficient;
∙ Programele de screening trebuie să se bazeze în mod egal pe dovezi științifice și analize de impact, atât financiare, cât și sociale. Beneficiile screening-ului trebuie demonstrate în mod clar, iar monitorizarea și evaluarea performanței și a rezultatelor screening-ului trebuie efectuate în mod regulat;
- Pentru programele de depistare a cancerului, existente în România la acest moment, trebuie finanțare adecvată și o informare a publicului țintă, pentru a facilita accesul mai larg și pentru a atinge obiectivul de acoperire de 70% indicat în Recomandarea Consiliului din 2003; (5)
- Având în vedere incidenţa crescută a cancerului de sân, România trebuie să implementeze un program naţional de screening, general accesibil;
- Diagnosticul și tratamentul cancerului pentru femeile din România trebuie să fie în conformitate cu standardele de îngrijire europene;
Participanții la eveniment propun ca alături de Comisia Europeană să fie invitați și alți factori de decizie europeni relevanți pentru a promova măsurile necesare în abordarea situației depistării cancerului în România.
„Coaliţia pentru Sănătatea Femeii militează pentru servicii medicale moderne, integrate, oferite în timp util femeilor din România diagnosticate cu cancer. În condițiile actuale, rata de supraviețuire a acestora este cu 20% mai mică decât a femeilor din Belgia (64% vs. 84%). Astăzi, în Europa, dreptul la viață nu poate fi determinat de țara în care te-ai născut. De aceea, este îmbucurător că ne putem baza pe susţinerea necondiţionată a europarlamentarilor români, care şi-au luat angajamentul de a formula și susține o întrebare scrisă către Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European, care să vizeze măsuri concrete pentru reducerea discrepanţelor dintre sistemele de sănătate ale statelor membre UE.” declară Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, inţiatorul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.
Membrii Parlamentului European și Comisarul European care au participat la masa rotundă se vor implica activ în promovarea consolidării capacităților instituţionale ale programelor de cancer din România.
„România are nevoie de o schimbare radicală în sistemul de sănătate, de aceea e nevoie de eforturi coordonate şi bine puse la punct. În mod deosebit, sănătatea femeii trebuie să fie una dintre priorităţi. Acesta este şi motivul pentru care, împreună cu ceilalţi reprezentanţi români în Parlamentul European şi Comisie, am găsit un cadru comun pentru a stabili măsuri concrete care să crească ratele de supravieţuire ale pacientelor cu cancer.” declară Cristian Buşoi, Europarlamentar PNL.
Conform studiului „Afecțiunile Oncologice Feminine în România”, România se clasează pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește procentul din populația feminină care a făcut un control al sânilor măcar o dată în viață și pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul femeilor care au efectuat măcar o dată în viață un test Babeș-Papanicolau. Totodată, România se află între ultimele trei ţări membre ale Uniunii Europene care nu are încă implementat un program naţional de screening pentru cancerul de sân, în condițiile în care procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră este de 36%, mai mare decât media europeană (29%). Cu excepţia României, Greciei și Slovaciei, în toate țările membre ale Uniunii Europene funcţionează programe naționale de screening pentru cancerul de sân, unele dintre ele în derulare încă din anii `70.