Daniela Șerb
Curele în saline sunt recomandate de medicii specialiști atât bolnavilor, cât și oamenilor sănătoși. 30 de minute pe zi petrecute în salină sunt suficiente pentru a menține sănătatea căilor respiratorii și a întări sistemul imunitar.
Absorbția aerosolilor salini dezinfectează organismul, fluidizează mucoasele, elimină toxinele și reface elasticitatea membranelor. Totodată, reduce PH-ul și împiedică gruparea microorganimelor care provoacă iritații ale aparatului respirator.
„Sarea, prin natura sa este o substanta bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportandu-se ca un dezinfectant”, explică medicul Traian Mihăescu, pneumolog la Clinica de Pneumologie din Iași.
O cură de prevenție și mineralizare a organismului trebuie urmată măcar șapte zile și reluată apoi la interval de câteva luni.
Astfel de tratamente adjuvante pot fi urmate atât în salinele naturale, cât și în cele artificiale care au apărut în număr mare în ultimii ani. Medicul Mihăescu atrage însă atenția că nu toate salinele sunt pure așa cum ar trebui: „Unele sunt contaminate, n-aș vrea acum să le numesc. Cele care nu sunt bine întreținute”.
Nu vindecă, dar ameliorează
Cel mai bine ar fi ca pacientul să meargă la acele saline indicate de medic pentru o cură cu aerosoli. „La cele artificiale riscul de contaminare este mai mic. Însă trebuie să știți că simpla instalare a unor bucăți de sare într-o cameră nu este suficientă. Mai trebuie și niște filtre speciale pentru trecerea aerului și multe alte lucruri”, completează pneumologul.
Specialistul atrage atenția că salinoterapia nu vindecă boala, ci o ameliorează, motiv pentru care nu poate înlocui tratamentul clasic: „Cu toate că nu s-au făcut studii științifice pe această temă, am observat că la copiii cu astm bronșic boala se ameliorează după o cură la salină. Adică nu mai au nevoie de 10 pufuri pe zi, ci de mai puține”.
Tratamentul trebuie început în faza precoce a bolii pentru un efect maxim: „Dacă boala s-a cronicizat nu mai răspunde așa de bine la această metodă de tratament”. Cele mai eficiente cure cu aerosoli salini sunt cele urmate primăvara, iar cele mai indicate ore de cură sunt cele de dimineață în salinele naturale când aerul este mai curat, iar concentrația de aerosoli mai ridicată. Alte boli în care este indicată și efectuarea unei cure la salină este tusea cronică și bronșita cronică.
Cine are interzis la salină
Ca orice metodă de terapie și cura cu aerosoli salini are contraindicații: „Aș excludedin start persoanele cu anxietate, care suferă de claustrofobie. Apoi nu este indicată în tratarea tuberculozei, a pneumoniei sau a gripei întrucât riscul să transmită boala și celorlalți”.
Saline naturale din România
Praid, Harghita. Prețul standard este de 10 lei pentru adulți și 7 lei pentru copiii peste 6 ani. Cei de la Praid recomandă o durată de tratament de 10 -12 ședințe, de 2-3-4 ore pe zi pentru copii, și 16-18 ședințe cu durată de 4-5 ore pentru adulți.
Turda, Cluj. Are un amfiteatru cu peste 100 de locuri, teren de sport, bowling sau minigolf. De asemenea, s-a amenajat și un debarcader pe lac, cu bărci care permit plimbarea turiștilor. Intrarea costă 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi și studenți și 12 lei pentru pensionari. Un abonament pentru minimum șapte zile costă 15 lei pentru adulți, 8 lei pentru copii și 12 lei pentru pensionari.
Slănic, Prahova. Taxa de intrare este de 12 lei pentru adulți și de 6 lei pentru copii.
Cacica, Suceava. La 33 de metri există o capelă creștină săpată în sare. Un bilet de intrare costă în jur de 8 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…