Acupunctura terapeutica este folosita in medicina traditionala chineza de mii de ani. In cadrul acestei practici stravechi, ace foarte subtiri, sterilizate, sunt fixate in anumite puncte ale corpului pentru a reface echilibrul organismului si a stimula vindecarea in mod natural.
Punctele in care sunt asezate acele de acupunctura sunt cunoscute cu exactitate de specialistii acestei practici si sunt conectate cu anumite regiuni ale creierului si sistemului nervos. Astfel sunt declansate raspunsuri sistemice, la nivelul intregului organism, dar se observa si imbunatatiri locale, in zona tratata. Din acest motiv, acupunctura este eficienta in tratarea afectiunilor neurologice acute sau cronice.
Ilene Ruhoy, medic neurolog si specialist certificat in acupunctura, a enumerat pentru mindbodygreen.com cateva dintre efectele benefice ale acupuncturii asupra creierului, de la tratarea migrenelor si pana la problemele de concentrare.
5 beneficii ale acupuncturii asupra creierului
Unele zone de acupunctura au conexiuni cu diferite regiuni ale creierului, precum cortexul sau sistemul limbic. Acupunctura poate induce schimbari la nivelul celulelor din aceste regiuni, imbunatatind conexiunile, transmiterea de impulsuri si ajutand astfel la o mai buna functionare. Iata cateva dintre beneficiile acupuncturii, potrivit neurologului specializat in acupunctura Ilene Ruhoy.
Scaderea intensitatii durerii
De-a lungul istoriei sale, acupunctura a fost folosita in special pentru a tine sub control durerea sau pentru a crea un efect anestezic. Cateva studii au confirmat faptul ca aceasta terapie este benefica in cazul durerii cronice, inclusiv a durerilor de cap, neuropatiei periferice, nevralgie trigeminala sau durerea cauzata fibromialgie. Actiunea acupuncturii asupra tiparelor neurologice ce provoaca durere a fost demonstrata si de studii care au implicat imagistica, precum studierea creierului cu ajutorul RMN.
Stimularea circulatiei la nivel cerebral
Imbunatatirea circulatiei sanguine, in general, este un beneficiu recunoscut al acestei practici. Studii recente au aratat ca acupunctura stimuleaza angiogeneza, ceea ce inseamna dezvoltarea unor noi vase de sange dupa un atac cerebral. Aceste noi vase de sange pot imbunatati circulatia sanguina la nivelul creierului, dar si oxigenarea tesutului cerebral. Mai mult, acupunctura stimuleaza circulatia sangelui in regiuni ale creierului responsabile pentru controlul durerii.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…