Din cuprinsul articolului
Sănătatea creierului. Muzica ajută o persoană să învingă stresul, anxietatea și tensiunea arterială și ar putea îmbunătăți calitatea somnului, starea de spirit și vigilența mentală.
Adăugând la lista de beneficii, cercetătorii din spatele unui studiu recent la scară largă spun că expunerea pe tot parcursul vieții la muzică ar putea ajuta la creșterea memoriei și a sănătății creierului unei persoane la bătrânețe.
Descoperirile studiului, publicat în Journal of Geriatric Psychiatry, sugerează că cântatul cu voce și cântatul la un instrument muzical, în special la pian, sunt legate de îmbunătățirea memoriei și a funcției executive a creierului.
Cântatul la un instrument muzical, în special pianul, te ajută să ai o memorie mai bună la bătrânețe
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, beneficii mai mari la cei care continuă să cânte la instrument, la o vârstă mai înaintată.
„Menținerea creierului activ în timpul vieții a fost asociată cu o rezervă cognitivă crescută, reducând, prin urmare, riscul de afectare cognitivă la vârsta înaintată. Cercetări anterioare au identificat o relație potențială între muzică și cogniție”, au scris cercetătorii.
Studiul a făcut parte din Protect, un grup de studiu online din Marea Britanie care cercetează modul în care creierul sănătos îmbătrânește și de ce oamenii dezvoltă demență.
Pentru studiul actual, cercetătorii au examinat mai mult de o mie de adulți cu vârsta peste 40 de ani pentru a estima beneficiile pentru sănătatea creierului de a cânta la un instrument muzical și a cânta într-un cor.
Beneficiile muzicii pentru sănătatea creierului
Beneficiile pentru sănătatea creierului ale cântului s-ar putea datora și factorilor sociali de a face parte dintr-un cor sau un grup, au spus cercetătorii.
„O serie de studii au analizat efectul muzicii asupra sănătății creierului. Studiul nostru Protect ne-a oferit o oportunitate unică de a explora relația dintre performanța cognitivă și muzică într-o cohortă mare de adulți în vârstă.
În general, credem că a fi muzical ar putea să fie o modalitate de a valorifica agilitatea și rezistența creierului, cunoscută sub numele de rezervă cognitivă”, a declarat Anne Corbett, profesor de cercetare a demenței la Universitatea din Exeter, într-un comunicat de presă.
Descoperirile indică faptul că promovarea educației muzicale ar fi o parte valoroasă a inițiativelor de sănătate publică pentru a promova un stil de viață protector pentru sănătatea creierului. Așa cum ar fi și încurajarea adulții în vârstă să se întoarcă la muzică mai târziu.
„Ete o dovadă considerabilă a beneficiului activităților de grup muzical pentru persoanele cu demență, iar această abordare ar putea fi extinsă ca parte a unui pachet de îmbătrânire sănătoasă pentru adulții în vârstă, pentru a le permite să-și reducă în mod proactiv riscul și să promoveze sănătatea creierului”, a concluzionat Corbett.