Din cuprinsul articolului
Sănătatea articulațiilor. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât devenim mai atenți la sănătatea noastră. Există multe probleme legate de vârstă care apar de fiecare dată când ajungem la un nou deceniu de viață, printre care se numără artrita, o boală care afectează articulațiile.
Deși este o afecțiune comună, este încă foarte îngrijorătoare. Cu toate acestea, există pași proactivi pe care îi puteți lua pentru a preveni artrita și pentru a menține articulațiile sănătoase la vârsta de 40 de ani și mai mult.
Potrivit apecialiștilor, luarea de măsuri pentru a preveni artrita este o investiție în bunăstarea ta pe termen lung. Măsurile proactive precum menținerea activă, menținerea unei greutăți sănătoase și adoptarea unei diete prietenoase cu articulațiile pot contribui în mare măsură la păstrarea sănătății articulațiilor și la asigurarea unei vieți active pe măsură ce îmbătrânești.
Niciodată nu este prea devreme să începeți să ai grijă de articulațiile tale. Iată, în cele ce urmează 10 măsuri ușor de pus în practică și care pot preveni această afecțiune.
1. Fii activ: Exercițiile regulate mențin articulațiile flexibile și întăresc mușchii din jurul lor, oferind sprijin. Urmărește un amestec de antrenamente cardiovasculare, antrenament de forță și flexibilitate. Activitățile cu impact redus, cum ar fi înotul, ciclismul și yoga, sunt blânde pentru articulații; ele promovează, de asemenea, fitnessul general.
2. Menține o greutate sănătoasă: Greutatea corporală în exces pune stres excesiv asupra articulațiilor, în special a genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate nu numai că reduce riscul de a dezvolta artrită, dar și ameliorează durerile articulare existente.
3. Preferă o dietă prietenoasă cu articulațiile: Alimentele pe care le consumi îți poate afecta sănătatea articulațiilor. Include o dietă bogată în alimente antiinflamatoare, cum ar fi fructele, legumele, peștele gras (cum ar fi somonul și macroul), nucile și semințele. S-a demonstrat că acizii grași omega-3 găsiți în aceste alimente reduc inflamația și promovează sănătatea articulațiilor.
4. Protejează-ți articulațiile: Fii atent la mecanica corpului tău în activitățile zilnice. Ridică în mod corect obiectele grele, îndoaie genunchii când ridici, evită să adaugi stres excesiv asupra articulațiilor. Utilizează un rucsac cu ambele curele pentru a distribui uniform greutatea și pentru a minimiza încordarea umerilor.
5. Încălzire și întindere: Înainte de a te implica în activități fizice, încălzește-ți mușchii și fă întinderi pentru a-ți pregăti articulațiile. Încălzirea crește fluxul de sânge către mușchi și îmbunătățește flexibilitatea articulațiilor. Încorporarea exercițiilor de întindere în rutina personală te poate ajuta să îți menții articulațiile flexibile.
6. Rămâneți hidratat: Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea articulațiilor. Apa ajută la producerea lichidului sinovial, care lubrifiază articulațiile și reduce frecarea în timpul mișcării. Menținerea hidratată susține funcția articulațiilor și previne disconfortul.
7. Protejați articulațiile: Dacă munca sau hobby-urile tale implică activități repetitive sau obositoare, ia în considerare utilizarea dispozitivelor de asistență precum genunchiere, suporturi pentru încheietura mâinii sau instrumente ergonomice. Aceste dispozitive pot ajuta la reducerea tensiunii articulare și la prevenirea rănilor.
8. Controale regulate: Controalele regulate ale stării de sănătate sunt esențiale pentru detectarea oricăror semne precoce de probleme articulare. Dacă ai dureri articulare persistente sau disconfort, consultă un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare amănunțită.
9. Cunoaște-ți istoricul genetic: Unele forme de artrită au o componentă genetică. Dacă ai antecedente familiale de artrită, este esențial să fii proactiv în adoptarea unui stil de viață prietenos cu articulațiile și monitorizarea regulată a sănătății articulațiilor.
10. Fii deschis la noutăți: Înțelegerea factorilor de risc și a măsurilor preventive pentru artrită este responsabilă. Informează-te constant despre artrită, diferitele ei tipuri și cele mai recente cercetări în domeniul sănătății articulațiilor. Cunoașterea este cel mai mare aliat al tău în călătoria de menținere a articulațiilor sănătoase.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…