Sari la conținut

Șampania, recomandată și de specialiști. Are un efect uimitor asupra creierului

Sursă foto: arhiva docorulzilei.ro

Tu știi ce efect are șampania asupra creierului. Acum ai un motiv bun să sărbătoreşti mai des cu un pahar de şampanie nu doar de Revelion. Oamenii de ştiinţă au descoperit că băutura spumantă are un efect neaşteptat asupra creierului. Consumul a 1-3 pahare de şampanie pe săptămână ar putea preveni pierderile de memorie asociate cu înaintarea în vârstă, ducând totodată la întârzierea bolilor degenerative precum demenţa.

Compuşii fenolici care se găsesc în şampanie pot îmbunătăţi memoria spaţială care este responsabilă pentru reţinerea informaţiilor legate de mediu şi orientare. Experţii au explicat că aceşti compuşi fenolici, care sunt mai concentraţi în şampanie decât în vin, modifică proteinele asociate cu acea capacitate care îi permite creierului să stocheze amintiri.

Studii anterioare au scos la iveală faptul că aceleaşi proteine se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă făcând ca stocarea amintirilor să se realizeze mai puţin eficient. Acest lucru contribuie la slăbirea memoriei odată cu înaintarea în vârstă şi la apariţia tulburărilor neurodegenerative.

Ce efect are șampania asupra creierului

Deoarece şampania încetineşte procesul de deteriorare a proteinelor în cauză, cercetătorii cred că ea ar putea ajuta la prevenirea problemelor de memorie care apar odată cu îmbătrânirea.

„Aceste rezultate captivante ilustrează pentru prima dată că un consum moderat de şampanie are potenţialul de a influenţa funcţiile cognitive, precum memoria”, a explicat profesorul Jeremy Spencer, de la Universitatea Reading, adăugând că cercetările anterioare realizate pe efectele flavonoizilor din vin, au raportat rezultate similare.

 „Cu toate acestea, cercetarea noastră demonstrează că şampania, deşi nu are flavonoizi, este capabilă să influenţeze funcţiile cerebrale prin intermediul compuşilor fenolici”, a mai declarat Spencer.

În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă au notat că oamenii ar trebui să consume alcool în mod responsabil, adăugând că unul – două pahare de şampanie pe săptămână sunt suficiente pentru a iniţia îmbunătăţirea memoriei.

Ce alte beneficii are șampania

Șampania este adesea asociată cu ocazii festive și momente de sărbătoare, fiind o băutură efervescentă și elegantă. Iată câteva beneficii pe care le poate aduce:

  • Digestie îmbunătățită: Datorită acidității sale, consumul moderat de șampanie poate contribui la stimularea secreției de enzime digestive, ajutând la o mai bună digestie a alimentelor.
  • Conținut scăzut de calorii: Comparativ cu alte băuturi alcoolice, șampania are un conținut caloric relativ redus. Este mai puțin densă din punct de vedere caloric, permițând consumul său într-un mod mai controlat în cadrul unui regim alimentar echilibrat.

Este important să menționăm că, așa cum este valabil în cazul tuturor băuturilor alcoolice, consumul de șampanie ar trebui să fie moderat.

Diferențe dintre adevărata șampanie și alte vinuri spumante

Diferențele dintre șampanie și alte tipuri de vinuri spumante pot fi subtile și pot fi înțelese mai bine atunci când se analizează mai multe aspecte ale acestora:

Regiunea de producție și metoda de producție

Șampania este produsă în regiunea Champagne din Franța, folosind metoda tradițională „méthode champenoise” sau „méthode traditionnelle”, caracterizată prin fermentația secundară în sticle, care conferă bule fine și persistente.
Alte vinuri spumante sunt produse în alte regiuni, folosind diferite metode de producție, cum ar fi metoda Charmat (fermentația secundară în tancuri mari de oțel inoxidabil), care poate oferi bule mai mari și mai puțin persistente.

Tipurile de struguri utilizate

În timp ce șampania este produsă în principal din struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, alte vinuri spumante pot folosi alte soiuri de struguri, cum ar fi Prosecco, care este produs din struguri Glera, și alte varietăți specifice altor regiuni viticole.

Caracteristicile gustative

Șampania are o gamă largă de arome, în funcție de soiurile de struguri și de timpul petrecut pe drojdie. Aromele pot varia de la fructe, flori și ierburi până la note de nuci și drojdie.
Alte vinuri spumante pot avea arome și gusturi diferite, unele fiind mai orientate spre fructe, altele spre arome florale sau minerale, în funcție de soiurile de struguri utilizate și metodele de producție.

Denumirea și brandingul

Confuzia poate apărea și din cauza terminologiei utilizate. De exemplu, termenul „șampanie” este uneori folosit în mod incorect pentru a descrie orice vin spumant, chiar și cel produs în afara regiunii Champagne din Franța.

Confuzia se poate naște și din popularitatea și recunoașterea brandurilor precum șampania, care au devenit sinonime cu vinul spumant în ochii multora. Cu toate acestea, este important să înțelegem că există diferențe semnificative în metodele de producție, regiunile de origine și caracteristicile gustative ale diferitelor vinuri spumante, inclusiv a șampaniei, ceea ce face ca fiecare tip să fie unic în felul său.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel