Cazurile cele mai complicate de prematuri ajung să fie tratate în spitalele de top ale României, cum este și Spitalul de Copii „Marie Curie” din București. Medicul neonatolog Cătălin Cârstoveanu, care îngrijeștel mulți dintre micuții născuți înainte de vreme și care se zbat să supraviețuiască, povestește despre lupta lor, lispurile sistemului și cauzele pentru care româncele nasc micuți cu o greutate foarte mică.
– Ce complicații au prematurii tratați de dvs? Cu ce gen de sechele rămân din cauza nașterilor înainte de vreme?
Îngrijim, pe de o parte, copii cu malformații de orice fel, dar și micuți prematuri care fac complicații din cauza nașterii înainte de vreme. Spre exemplu, suferă de hidrocefalie posthemoragică (hemoragie la cap), meningita, displazie bronhopulmonară (apare din cauza faptului că li se administrează oxigen și sunt ventilați mecanic).
– Aveți mai multe cazuri acum decât în trecut de copii prematuri pe care îi îngrijiți?
Oricâte incubatoare am avea, sunt mereu pline. Înainte aveam 11 paturi principale, plus cinci pe lângă ele. Astăzi avem 18 incubatoare și dacă am avea încă 18 le-am ocupa pe toate.
– Aveți suficiente echipamente specializate pentru a acoperi nevoile?
În mare da, însă am mai avea nevoie de incubatoare deschise pentru bebeluși. Îngrijim mulți copii care au fost operați, care sunt conectați la multe tuburi și care ar avea nevoie de incubatoare deschise.
– De ce nasc româncele prematur în număr așa de mare? Fac anumite greșeli?
Sunt aspecte care ține de nivelul social, și altele de stres. Sunt mame foarte ocupate cu serviciul, care merg la muncă până în ultimul moment și sunt foarte stresate. Altele au multe probleme sociale – nu sunt căsătorite, sunt minore, au infecții grave și nu merg la medic pentru controalele din timpul sarcinii. Toate riscă să ajunsă să nască prematur.
CV de salvator
Medicul Cătălin Cârstoveanu a fost votat în mai multe campanii publice pentru implicarea sa în îngrijirea copiilor aflați în stare critică și este primul care a pus pe hârtie și apoi în practică proiecte de strângeri de fonduri pentru modernizarea spitalului unde lucrează. Dr. Cătălin Cârstoveanu a fost coordonatorul proiectului de înființare a centrului de chirurgie cardiacă infantila de la Spitalul „Marie Curie” din Bucuresti. În acest an, s-au făcut deja zeci de operații pe cord în România, cu ajutorul medicilor italieni, într-o primă etapă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…