Sari la conținut

SALVATI COPIII avertizează Ministerul Sănătații, care a lăsat prematurii fără fonduri: „Nu poți planifica supraviețuirea unor copii în a doua parte a anului”

Ministerul Sănătății se gândește să aloce medicamente copiilor prematuri în a doua parte a anului. Până atunci, prematurii trăesc mai mult din donații

Ministerul Sănătății promite că fondurile pentru maternitățile unde sunt îngrijite cele mai grave cazuri de prematuritate vor fi mărite la rectificarea bugetară.

Tăierea la jumătate a banilor alocați pentru tratarea celor mai vulnerabili copii care se nasc în România, prematurii, revoltă doar organizațiile neguvernamentale și medicii.

Ministerul Sănătății (MS) dă asigurări că va rezolva situația, însă nu dă un termen clar. „Va fi soluționată prin rectificare bugetară. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor secții, pe lângă sumele alocate de CNAS”, a anunţat ministrul Nicolae Bănicioiu. Având în vedere că Programul de Sănătate a Femeii şi Copilului urma să fie finanţat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetară a fost făcută pentru şase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013, încearcă o explicație MS.

Au luat bani de la copii și au dat la lenjerie și deplasări

„Nu se înțelege clar dacă lucrurile se vor rezolva rapid, cum ar trebui. Vorbim de copii a căror viață depinde de intervenții care se fac în câteva minute și ore. Medicii nu își pot permite să nu primească medicamentele salvatoare”, comentează George Roman, director de programe la „Salvați Copiii”.

De la toate maternitățile din țară au venit semnele că nu se mai descurcă. La Spitalul Cantacuzino, spre exemplu, unde ajung cazuri grave din zona de sud, medicii se plâng că nu au primit nici un sfert din banii de care au nevoie. „Vorbim de o încălcare a legii. Putem demonstra juridic că responsabilitatea unor decese ale acestor copii e în sarcina MS.

Nu poți planifica supraviețuirea unor copii în a doua parte a anului. Aici nu vorbim de dreptul la Educație, ci la viață, la a trăi sau a muri”, completează acesta. Din bugetul alocat MS în 2014, medicamentele sunt singurul capitol la care au scăzut fondurile (-18%). Au crescut în schimb substanțial banii pentru achiziția de lenjerie, deplasări în afara țării sau consultanță juridică. (Geta Roman)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel