Saliva are un rol important în menținerea stării de sănătate. Aceasta ajută la menținerea sănătății gingiilor, la prevenirea acumulării de tartru pe dinți și în plus, spun specialiștii oferă substanțe necesare combatere unor afecțiuni sau infecții. De asemenea, saliva are un rol important în procesul de digestie.
Saliva este practic un lichid incolor care este produs de mai multe glande din gură. Acesta poate să ne arate o mulțime de lucruri despre sănătatea noastră, tot ce trebuie să faci este doar să fii atent la ceea ce îți transmite saliva.
Iată ce semnale îți transmite saliva:
- Saliva în exces, de exemplu, poate arată în cazul unei femei că există o sarcină încă nediagnosticată. De asemenea, o cantitate prea mare de salivă poate să fie semnul unor probleme de natură cognitivă sau chiar a unui accident vascular cerebral.
- Lipsa salivei și o gură uscată arată că persoana în cauză urmează o medicație pentru o anumită afecțiune. Medicii spun că medicamentele care se iau pentru desfundarea nasului sau cele destinate rinoreei dar și antihistaminicele duc la apariția senzației de gură uscată și implicit la lipsa salivei. De asemenea, saliva senzația de gură uscată poate să fie și unul dintre simptomele gingivitei sau al paradontozei. Nu în ultimul rând, gura uscată și lipsa salivei poate însemna și prezența anumitor boli precum sunt: diabetul zaharat, Parkinson, sindromul Sjogren. Persoanele care fumează se confruntă adesea cu lipsa salivei și cu senzația de gură uscată. Și stresul poate să fie unul dintre motivele lipsei de salivă.
- Dacă saliva are culoare albă este posibil ca persoana în cauză să aibă o infecție cu Candida Albicanis. În astfel de situații numai medicul îți poate prescrie fie un tratament local, fie unul cu medicamente.
- Dacă însă ai senzația de amăreală este posibil să ai probleme cu stomacul. De exemplu, refluxul gastroesofagian sau arsurile la stomac dau senzația de amăreală.