Majoritatea toxinelor din corp nu sunt suficient de concentrate pentru a fi periculoase și sunt eliminate în mod natural prin ficat, rinichi, plămâni și piele. Pe de altă parte, organismul are nevoie de o revitalizare completă, de două-trei ori pe an, de regulă primăvara și toamna.
Salatele verzi cu păpădie, cicoare, anghinare și rostopască sunt remedii la îndemână, capabile să detoxifice. „Practic, curăță ficatul. Sunt plante cunoscute pentru acțiunea lor tonică, depurativă. La fel de bun este și untișorul sau leurda, lângă care putem să alăturăm o friptură”, este recomandarea medicului Alice Popescu specializat în medicină generală, acupunctură și fitoterapie, la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă.
Pe lista revitalizantelor naturale se numără, de asemenea, ceapa, usturoiul şi prazul. Acesta nu ajută doar la detoxifiere, ci acţionează și ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar și reducând inflamațiile. Unii oameni de știință sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Cantitatea minimă recomandată de medici este, în general, două linguriţe de usturoi proaspăt pe zi şi două linguri mari de ceapă sau praz.