Salata de icre din comerț conține ingrediente periculoase. Cum le preparați acasă rapid și sănătos

Icrele reprezintă o alegere sănătoasă deoarece sunt bogate în nutrienți. Cele albe au un conținut ridicat de vitamina A, D, de acid folic, de calciu, potasiu și mai ales de fosfor. Icrele negre (caviarul) conțin mult fier, fosfor, magneziu și vitamina D.

Însă ar fi de preferat să le preparăm acasă și să evităm salatele de icre din comerț deoarece conțin grăsimi nesănătoase, E-uri, aditivi și sare în exces.

”În general, pe eticheta salatelor de icre din comerț scrie: ulei vegetal, apă carbogazoasă, icre sărate știucă min. 6%, icre sărate tarama min. 4%, gelifiant guma xanthan E415, guma guar E412, conservant: benzoat de natriu E211, acid sorbic E200, acidifiant: acid citric E330, antioxidant: E316 erithorbat de sodium”, detaliază prof. Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit expertului în alimentație, acesta este un produs ce contine un exces de lipide de natură vegetala, icrele sunt aproape absente (6%), restul ingredientelor fiind aditivii alimentari, care dau produsului consistență: gelifianții guma xanthan şi guma guar. E412 poate provoca balonări, greață, crampe, astm, alergii și eczeme.

De asemenea, a fost folosit un conservant periculos pentru sănătate, care poate produce mutații la nivelul ADN-ului, după cum au arătat studii recente – E316 nu a fost încă evaluat complet, de aceea nu este recomandat pentru consum.

Astfel, acest produs nu e indicat copiilor, adolescenților, femeilor care alăptează, celor care suferă de dislipidemie, de boli hepato-renale, celor cu afecțiuni ale pielii, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de maladii neurodegenerative, suferinzilor de hiperuricemie (gută), celor cu cancer.

Dr. menci recomandă să preparăm acasă icrele și să folosim ulei de măsline extravirgin, ulei de rapiță, sau alte uleiuri presate la rece; de asemenea, în compoziție nu trebuie să adăugăm pâine, ci hrișcă fiartă și pasată.

Iată rețeta profesorului Mencinicopschi:

Icrele proaspete se sărează puțin, fără să se spele, apoi se congelează (obligatoriu!), după care se pregătesc astfel: se pun într-un castron împreună cu o linguriță de zeamă de lămâie / sau 5-6 picături de oțet / sau o linguriță rasă de muștar de calitate, se bat bine cu furculița, după care se toarnă puțin câte puțin ulei de măsline extravirgin.

Când compoziția se întărește, se adaugă câte o linguriță cu apă rece, care le înmoaie și ajută la încorporarea uleiului extravirgin. Apoi, treptat se adaugă 3-4 linguri cu apă. Se poate pune și ceapă rasă/tocată fin, după gust.

Se ornează cu măsline și cu feliuțe subțiri de roșii / gogoșari / lămâie.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: