Din cuprinsul articolului
Salata de crudități este delicioasă, dar mai ales, sănătoasă. Săracă în calorii și plină de beneficii pentru sănătate, mai ales în perioadele de excese alimentare, când ficatul este suprasolicitat.
Digestia este uneori serios pusă la încercare. În loc să mai consumați alimente grele, dați o șansă acestei delicioase salate, un adevărat leac pentru digestie.
În primul rând, asigură-te că ai legume bio. Am spus-o mereu pe Doctorul Zilei. Găsiți producători locali și mențineți legătura cu ei. Aduc marfă în piețe și evitați legumele din import. Sunt mult mai sănătoase cele produse local. Așadar veți avea nevoie de un morcov crud de dimensiuni medii, de o țelină mică și de jumătate de varză albă, jumătate roșie.
Legumele se spală și se curăță de coajă în cazul morcovului și al țelinei, varza se toacă mărunt.
Dați prin răzătoarea mare morcovul și țelina sau mărunțiți-le cu aparatul de curățat cartofi, pentru a obține petale de legume.
Toate patru se amestecă într-un bol, se stoarce o jumătate de lămâie și se adaugă o lingură de ulei, de măsline sau de cocos. Sare și piper după gust.
Este ideală dimineața pe stomacul gol, dar și la petreceri. După spusele dr. Raymond Peat, această salată ne scapă de endotoxine, unele dintre cele mai dăunătoare toxine pentru organismul uman.
Endotoxinele afectează ficatul, care răspunde atacului lor prin inflamație sistemică.
Morcovul crud, împreună cu uleiul de cocos, reduc nivelul endotoxinelor, precum și pe cel al hormonilor de stres (estrogenul) și cresc nivelul hormonilor “tinereţii” (progesteronul, testosteronul). Fibrele din morcov au efect antibiotic – de aceea morcovii nu mucegăiesc în sol; ele nu sunt digerate în intestin, ci mai degrabă curăţă în drumul lor, distrugând organismele nocive, ceea ce ajută la vindecarea sistemului digestiv.
Un morcov crud pe zi ajută ca toxinele din bilă să fie eliminate din corp și împiedică astfel reabsorbţia lor.
Sucul de morcov sau morcovii mărunțiți în blender nu au același efect. Sucul de morcov are o cantitate mare de betacaroten, ceea ce poate afecta glanda tiroidă. Când fibra crudă de morcov este consumată, cea mai mare parte din betacaroten este eliminată.
Uleiul de cocos vine de asemenea cu calități antibacteriene, iar împreună au un efect cu atât mai puternic. În plus, uleiul de cocos stimulează metabolismul, ceea ce va da o senzație de cald și bine. Sarea ajută la reducerea nivelului hormonilor de stres, mai ales dacă această salată este consumată dimineața, atunci când acești hormoni au un nivel ridicat. Sodiul din sare este un mineral extrem de important pentru ținerea sub control a hormonilor de stres și pentru stimularea metabolismului.
Țelina este folosită pentru stimulare și pentru valoarea sa nutritivă; poate fi lichefiată, zeama fiind folosită în inflamațiile aparatului urinar, pentru artitele reumatice, pentru condițiile fizice slabe sau pentru epuizarea nervoasă, scrie Wikipedia. Rădăcina și fructele sunt folosite etnomedical pentru a trata anxietatea ușoară și agitația, pentru lipsa de apetit, oboseală, tuse, și ca un vermifug (substanță care distruge viermii intestinali).
Nu este indicat consumul de țelină în cantitate prea mare femeilor însărcinate, sau persoanelor care au suferințe renale, persoanele care au tensiunea arteriala scăzută, este indicat sa nu consume țelină în mod constant, excesul unei cure cu țelină duce la deranjamente digestive.
Varza roșie conține până la opt ori mai multă vitamina C decât varza albă, mai multă vitamina C decât portocalele, iar pigmenții care-i dau culoarea roșie o desemnează medicament natural.
Varza roșie conține de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-albă, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogăția de pigmenți care îi dau culoarea purpurie-violacee și care au un efect de stimulare a imunității, antitumoral și antioxidant extrem de puternic.
Varza albă scade colesterolul, fibrele absorb excesul de colesterol și acizi biliari din tubul digestiv, ajutând la eliminarea lor prin scaun.
Mai mult, varza are efect antiinflamator, datorită glutaminei, un compus care se găsește în frunze, și este foarte eficientă în ameliorarea durerilor articulare, febrei și iritațiilor.
Mărul conţine pectină, iar aceasta la rândul ei ajută la reducerea nivelului de colesterol prin diminuarea secreţiei de insulină din sânge.
Așadar, faceți un obicei de a consuma săptămânal salata aceasta de crudități.
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…
Prognoza meteo completă. În zilele următoare, România va resimți o răcire bruscă a vremii, temperaturile…
Pentru cei care își doresc să prevină și să diminueze semnele îmbătrânirii, tratamentul antirid Sculptra…
Zodii norocoase în noiembrie. Intrarea în luna noiembrie promite o perioadă deosebit de norocoasă pentru…