Din cuprinsul articolului
Recent, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, deplângea discriminările salariale din spitalele româneşti, făcând referire la salariul „mic” ale unui director financiar de spital: „Un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu”.
Această afirmație este contrazisă de datele publice, valoarea salariilor diind publicată trimestrial pe site-urile spitalelor. De exeplu, spitalul din Novaci a publicat lista veniturilor personalului unității medicale la finalul lunii martie a acestui an.
Potrivit presei locale, cel mai mare salariu din unitatea sanitară îl are directorul financiar contabil, adică 28.763 de lei brut, urmat la ceva distanță de managerul unității medicale, care încasează 20.101 lei brut.
Un medic al spitalului încasează in jur de 15.000 de lei lunar brut, iar un medic șef de secție, peste 18.000 de lei brut, informează gorjexpress.ro. O îngrijitoare de curățenie încasează peste 4800 sau 5065 de lei brut. 5200 brut ia și un analist programator in timp ce inginerul peste 6500 de lei brut.
14.000 de persoane vor intra în sistemul medical de stat
Ministrul Sănătății a anunțat că vrea să angajeze circa 14.000 de persoane în sistemul medical de stat. „În total, sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate, adică chiar pot să vă dau și această cifră, aproape 4.000 la Sănătate, în jur de 10.000 la autoritățile locale.
Vom promova cât de curând acest memorandum prin Guvern și atunci, în momentul în care el va fi acceptat de către Guvernul României, se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi”, a declarat recent Alexandru Rafila la postul B1TV.
Între timp, Ministerul Muncii a anunțat majorarea, de la 1 iunie, a salariilor de bază ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022.