Din cuprinsul articolului
În urma alegerilor de duminică, 9 iunie, România va fi reprezentată în Parlamentul European de 33 de persoane care au candidat pe listele electorale din partea partidelor, alianţelor politice sau ca independenţi.
Conform informațiilor oficiale, salariile europarlamentarilor sunt calculate la 38,5% din salariul de bază al unui judecător CJUE. Important de menționat este că tot deputații au același salariu.
Mai exact, este vorba despre suma de 10.075,18 euro brut, iar netul este de 7.853,89 euro. Aceasta este suma care le rămâne europarlamentarilor după impozitare și după contribuțiile la asigurările sociale. Salariile sunt plătite din bugetul Parlamentului.
Pensii pentru foştii parlamentari europeni
Însă, statele membre UE pot să impună taxe naționale adiționale, astfel cifrele nete finale depind de regimul fiscal al țării fiecărui deputat. În plus, după împlinirea vârstei de 63 de ani, foștii deputați primesc pensie, iar costurile sunt asigurate din bugetul UE, potrivit adevarul.ro.
Foștii deputați au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 63 ani, în conformitate cu articolul 14 din Statutul deputaților în Parlamentul European.
Pensia reprezintă 3,5 % din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70 % în total. Costul său este suportat de bugetul UE.
În cazul noilor deputați, s-a renunțat, începând cu luna iulie 2009, la aplicarea regimului complementar de pensii, introdus pentru deputați în 1989 și aflat în curs de eliminare.
LISTA aleşilor români în Parlamentul European
Potrivit ultimelor date furnizate de BEC, după numărarea a peste a peste 97% din voturi, lista aleşilor români în forul legislativ de la Bruxelles este compusă din:
Alianța PSD-PNL – 19 de mandate
Mihai Tudose
Rareș Bogdan
Gabriela Firea
Dan Motreanu
Claudiu Manda
Adina Vălean
Victor Negrescu
Vasile Dîncu
Daniel Buda
Maria Grapini
Gheorghe Cârciu
Ziegfried Mureșan
Dragoș Benea
Mircea Hava
Dan Nica
Gheorghe Falcă
Ștefan Mușoiu
Roxana Mânzatu
Virgil Popescu
AUR – 6 mandate:
Cristian Terheș
Claudiu Târziu
Gheorghe Piperea
Georgiana Teodorescu
Adrian George Axinia
Șerban Dimitrie Sturdza
ADU – 3 mandate:
Dan Barna
Vlad Voiculescu
Eugen Tomac
UDMR – 2 mandate:
Iuliu Winkler
Lorant Vincze
SOS – 2 mandate:
Diana Șoșoacăâ
Luis Lazarus
Independenți – 1 mandat:
Nicolae Ștefănuță