În anumite domenii din sistemul sanitar, salariile depășesc 20.000-28.000 de lei în funcție de experiență, dar și de postul ocupat. Potrivit datelor furnizate de platforma unui spital aflat în faliment, sunt domenii de activitate în care unii angajați ajung să câștige aceste sume fabuloase.
Legat de salariile din sănătate, Alexandru Rafila spunea, în urmă cu câteva zile, că „un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu”
Potrivit datelor publicate pe site-ul Spitalului orășenesc Novaci, din Gorj, spital aflat în faliment cu datorii de sute de mii de lei la electicitate și medicamente, directorul financiar are 28.000 lei pe lună, brut, iar iar managerul spitalului are doar 20.000 lei pe lună.
„S-au scumpit toate, de la curent și până la medicamente. Avem niște restanțe la care suntem nevoiți să plătim dobânzi.
Avem în momentul de față, în sumă de 700.000-800.000 de lei. Cele mai mari datorii le avem la energie electrică și medicamente. Nu am primit preaviz de deconectare pentru că am făcut o eșalonare prin care să plătim în rate, iar pentru medicament am mai mărit numărul de zile de decontat de la 30 la 60 de zile.
Dacă am fi finanțați corect pe numărul de bolnavi pe care-i tratăm în spital, nu ar mai fi probleme. Să vedem pe mai și iunie cum ne vom descurca“, a declarat managerul spitalului, Emil Grigore.
Ca să justifice noi creșteri salariale în sistemul medical de stat, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că „un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu”. Această afirmație este contrazisă de datele publice, valoarea salariilor fiind publicată trimestrial pe site-urile spitalelor.
Astfel, la Spitalul Județean Baia Mare, directorul financiar are 8.797 de lei, sporuri de 1.320 de lei și indemnizație de hrană de 300 de lei.
La spitalul universitar de urgență București, ultimele date sunt din 2021, când directorul financiar avea exact aceleași venituri salariale ca omologul de la Baia Mare, potrivit defapt.ro.