Când limita dintre sănătos şi nesănător e greu de stabilit căutăm sfaturi despre cum este corect să ne alimentăm. Nu de puţine ori ajungem la specialist pentru o problemă medicală şi acolo aflăm, în pofida convingerii noastre că mâncăm sănătos, că lucrurile nu stau chiar aşa.
Ce este şi ce nu este deci sănătos?
Răspunsul este necesar şi chiar stringent atunci când ne gândim nu doar la o dietă, ci la probleme medicale serioase, printre care obezitatea. Întâlnită la vârste tot mai mici, obezitatea a devenit o preocupare pentru specialişti şi nu numai.
Oricât de mare ne-ar fi ambiţia şi oricât de perseverenţi am fi în lupta noastră cu kilogramele, rezultate nu vom avea câtă vreme om opta pentru un aliment considerat sănătos, dar care, în realitate, nu este.
Uleiul de cocos i-a împărţit chiar şi pe specialişti. Controversat, el nu se bucură de unanimitate în rândul nutriţioniştilor, iar noi ar trebui să ţinem cont de asta înainte de a-l folosi.
O limită greu de stabilit între sănătos şi nesănător avem şi în cazul freshurile de fructe, un fel de apă cu zahăr din fructe. Am renunţat mulţi dintre noi să mai mâncăm fructe, însă acest lucru nu este tocmai benefic.
Nu ar trebui să pierdem ceea ce este mai bun din fruct, respectiv pulpa şi deci antioxidanţii, şi nici fibrele, care ne dau senzaţia de saţietate.
Iaurtul cu 0% grăsime este alegerea multora dintre noi. Greşit spun specialiştii, care afirmă că se scoate grăsimea, dar se adaugă amidon, ceea ce ne poate crea serioase probleme mai ales dacă avem diabet.
Mai nou, toată lumea fuge de uleiul floarea-soarelui şi îl înlocuiesc, cel mai adesea, fie cu cel de măsline, care este foarte sănătos, dar care îngraşă la fel de mult precum untura de porc, fie cu cel palmier.
Atunci când uleiul de palmier este supus însă unor temperaturi de peste 200 de grade Celsius, acesta eliberează esteri glicerici şi alte grăsimi nocive, cel puţin în cazul animalelor. Asupra oamenilor, riscurile sunt incerte, dar se fac în continuare cercetări pe această temă.
Cât de bun este zahărul brun pentru care optăm mai nou în detrimentul celui alb ne spun tot specialiştii. Adevărul este că zahărul nu este bun de nici un fel. Ambele sunt procesate, iar regula măsurii în toate trebuie respectată şi atunci când vine vorba despre zahăr.
De altfel, este bine ştiut faptul că orice aliment oricât de sănătos ar fi el consumat în exces el va fi dăunător, asemenea alimentelor nesănătoase.
În extrema cealaltă, alegem uneori să renunţăm complet la câte un aliment, cum ar fi de exemplu carnea de porc, fără să ştim că, de fapt, şi puiul consumat cu piele este la fel de caloric. Indiferent însă dacă alegeţi un muşchi de porc sau unul de vită cel mai indicat este să se consume de cel mult două ori pe săptămână
Avem idei „clare” şi în privinţa cerealelor, motiv pentru care renunţăm de multe ori să mai mâncăm pâine pe motiv că îngraşă. Nu doar pâinea îngraşă, spun specialiştii, ci şi mazărea şi fasolea, alimente hrănitoare, de altfel, dacă sunt consumate fără măsură.
Pâinea integrală e unul dintre cele mai bune alimente, spun nutriţioniştii.
Spunem mereu că nu avem ce să mâncăm sănătos şi că timpul nu ne permite să ne aprovizionăm decât din supermarketuri sau magazine aflate în drumul nostru.
Nu putem totuşi mânca tot ce apucăm şi să avem pretenţia că suntem sau că vom fi mereu sănătoşi!
Lipsa de timp nu poate fi un argument atunci când e vorba de sănătatea noastră. Cu puţin efort putem găsi un producător de la care să cumpărăm anumite alimente şi putem şi încerca să evităm extremele.
De asemenea, alimentele nu trebuie excluse fără un motiv serios din dieta noastră, ci ele trebuie combinate, astfel să avem la masă şi legume, şi leguminoase, şi seminţe, şi nuci ori lactate, ouă şi carne.