Sari la conținut

Să scapi definitiv de părul nedorit nu se poate! Epilarea semipermanentă, ÎNTRE MIT ȘI ADEVĂR

Epilarea semipermanentă (și nu definitivă, un termen adesea folosit incorect) este una dintre procedurile care se încep în sezonul rece, astfel încât în sezonul cald să se vadă deja rezultatele. Pentru rezultate durabile, fără riscuri, se realizează numai în cabinete medicale, de către doctori dermatologi, cu aparatură de înaltă performanță, și nu în saloanele cosmetice

Elena Oceanu

Metodele tradiționale de îndepărtare a părului în exces, fie că este vorba de radere, epilare cu ceară sau cu cremă, sunt limitate, oferind doar rezultate temporare și putând cauza foliculită (creșterea părului sub piele). În plus, pot fi incomode, destul de dureroase și nu rezolvă cazurile mai grave de hirsurtim (datorat dereglărilor hormonale). Pentru rezultate pe termen lung, soluția ideală este epilarea cu laser sau cu lumină intens pulsată, IPL sau UPL. În cazul epilării semipermanente (după modelul manichiurii semipermanente), fasciculul luminos pătrunde în tegument, distrugând astfel rădăcina firului de păr, fără a afecta pielea. Aceste tehnici pot fi folosite pe majoritatea regiunilor: de la partea superioară a buzelor, față, torace, până la picioare, axile și zona inghinală. Procedura nu este decontabilă de către CNAS, prin urmare nu este efectuată în unitățile sanitare publice.

Contraindicații

Foarte importantă este însă perioada în care se poate executa procedura. „Orice tratament care folosește laserul sau lumina intens pulsată se aplică în perioadele mai puțin însorite. Chiar și așa, se utilizează produse fotoprotectoare, indiferent dacă pe piele ră- mân sau nu urme roșii. Altfel, vara, pielea se poate pigmenta mai intens, de regulă fiind vorba de pete care se scot foarte greu”, ne explică dr Dorina Giurcă- neanu, medic specializat în dermatologie la clinica Biomedica din Capitală.

Testarea

Testarea Înainte să înceapă epilarea semipermanentă, medicul trebuie să testeze pe o porțiune mică pielea cu aparatul, pentru observarea eventualelor efecte adverse. Există și categorii de persoane în cazul cărora nu este indicată procedura de epilare semipermanentă, de regulă fiind vorba de cei care nu au voie să se expună la soare: persoanele care suferă de boli autoimune, sensibilități solare, alergii solare, infecții virale, microbiene, fungice, parazitare. Dacă se respectă indicațiile medicului, riscurile sunt aproape inexistente. „Putem întâlni arsuri, dacă pacienții tratează zona epilată cu diverse creme înaintea expunerii la lumină. La persoanele foarte sensibile pot apărea erupții de herpes”, adaugă specialistul.

De câte ședințe este nevoie și când se văd primele rezultate

Pentru rezultatele dorite, sunt necesare 3, până la 10 ședințe, câte o ședință la interval de 4-6 săptămâni. Numărul de ședințe, dar și durata unei ședințe sunt stabilite de medic în funcție de intensitatea luminii folosite, care, la rându-i, se alege în funcție de tipul de piele (cât de puternic este pigmentul), culoarea părului, grosimea firului de păr, dar și tipul de epilare anterioară.

Părul nu trebuie smuls cu 3-4 săptămâni înainte de epilarea semipermanentă, iar cu 2-3 zile înainte de procedură, zona trebuie rasă (epilare cu lama sau cu cremă depilatoare). „Nici după ședințele cu laser nu smulgem pă- rul, pentru că el va cădea singur, iar în ziua efectuării procedurii, trebuie evitate băile fierbinți și sauna. Folosirea produselor de protecție solară sunt necesare chiar dacă pe piele nu apar pete roșii. Nu mai vorbim de faptul că solarul nu este indicat”, atrage atenția specialistul. Cea mai mare cerere este pentru epilarea bărbii, a mustaței, a axilei, a zonei inghinale și a gambelor.

Rezultatele sunt vizibile chiar și după câteva ședințe. Părul este evident mai rar și mai subțire (cu textură de puf). După terminarea procedurii, este nevoie de 1-2 ședințe de întreținere, anual. Sunt foarte multe cazuri în care repetarea este necesară la 2-3 sau chiar 4 ani. Costul unei ședințe de epilare semipermanentă se evaluează în funcție de zonă, suprafață și se stabilește după consultație.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel