Din cuprinsul articolului
Să NU faci asta în zi de mare sărbătoare! Tradiții și superstiții de ziua Sfintei Mucenițe ECATERINA, cea care a primit în vis un inel de logodnă de la Iisus.
Sfânta Muceniță Ecaterina a avut două viziuni, potrivit scrierilor bisericești. În prima o vede pe Maica Domnului cu pruncul Iisus în brațe.
Pentru că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului, descoperindu-și astfel deșertăciune cunoștințelor sale. Moment în care decide să primească Sfântul Botez.
În a doua viziune i se arată Mântuitorul Iisus Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă și îi spune:
„Iată, astăzi de primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.
A doua zi, Sfânta Ecaterina rămâne fără cuvinte atunci când vede pe degetul său inelul. Acest moment este cel care i-a schimbat viaţa radical.
A devenit creștină
Din acel moment, Sfânta Ecaterina începe să condamne cultul şi miturile păgâne, înfruntă în discuţii publice chiar şi pe înţelepţii din acea perioadă, iar pe unii dintre ei, reuşeşte să-i aducă pe calea credinţei.
La un moment dat, Maximian a obligat-o pe Ecaterina să confrunte în discuții o adunare de filozofi păgâni, pe care în cele din urmă i-a adus pe calea credinței. Pentru acest lucru, filozofii au fost arși pe rug.
Pentru lupta Sfintei Ecaterina împotriva cinstirii zeilor, acesteia i s-a tăiat capul. Potrivit tradiţiei creştine, la tăierea capului nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Mucenițe în Muntele Sinai.
Tradiții și superstiții
Există mai multe tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Ecaterina pe care oamenii le-au respectat încă din cele mai vechi timpuri.
Una dintre superstiții spune că fetele nemăritate care postesc în ziua de 25 noiamebrie urmează să își găsească sortitul.
De asemenea, potrivit tradiției, femeile măritate care aveau probleme în căsnicie, posteau în această zi de sărbătoare pentru ca soțul lor să se îndrepte.
Femeile singure de peste 25 de ani din Franța sărbătoresc această zi într-un mod inedit. Ele își trimit cadouri una alteia, se felicita, iar prietenii le fac bonete în culorile galben (semnifică credinţă) şi verde (semnifică înţelepciunea).
Cele care primesc bonete le poartă pa parcursul întregii zile și participă la parade special organizate.
În Marea Britanie, femeile nemăritate serbează această zi participând la parade care se încheie cu focuri de artificii, notează Ego.ro.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Muceniță Ecaterina
„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii
Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.
Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora.
Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc”, ,,veşminte albe” spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.
Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului.
Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului. Amin!”
Sărbătoare frumoasă pentru toate doamnele și domnișoarele care își serbează ziua onomastică! La mulți ani binecuvântați!