Cercetătorii de la Universitatea Harvard susțin că au descoperit o nouă modalitate de creștere a unor părți din dinți folosindu-se de un instrument mai puțin obișnuit: laserul.
Scăpăm de plombe și coroane
Într-un nou studiu, publicat în Science Translational Medicine, cercetătorul Praveen Arany și colegii lui au detaliat cum au concentrat lumina laser pentru a stimuala creșterea dentinei pierdute. Medicii susțin că dacă terapia se va dovedi eficientă la oameni, va elimina nevoia de coroane, plombe și alte operații complexe pe viitor.
Noua metodă de tratament se bazează pe o proteină numită TGF-beta, care este un factor de creştere. Sub influenţa luminii laser, această proteină s-a modificat şi a stimulat creşterea celulelor stem din dentină.
Spre deosebire de alte experimente care se bazau pe stimularea celelor stem, acesta nu presupune introducerea unor celule străine sau a unor proteine de creştere din afara corpului pacientului.
Dinții „cresc” în 12 săptămâni
După cum explică David Mooney, de la Universitatea Harvard, nu căldura laserului stimulează regenerarea dentinei, ci energia fotonilor, adică lumina.
Când lumina este concentrată pe dentină, fotonii ajung în ţesut şi activează automat moleculele numite ROS (reactive oxygen species). La rândul lor, acestea stimulează proteina TGF-beta, care duce la regenerarea dentinei.
Pentru a fi eficient, laserul trebuie programat la o anumită intensitate luminoasă şi nu trebuie să genereze căldură. Prea puţină lumină nu va avea efect, iar prea multă ar distruge dintele.
În cadrul experimentului pe cobai, creşterea dentinei a fost observată după 12 săptămâni de la tratamentul cu laser.
Array crede că noua metodă ar putea înlocui procedurile clasice stomatologice, cum sunt plombele sau lucrările pe canalele dentare, care sunt uneori dureroase. Zona distrusă a dintelui ar putea fi regenarată, spune el.
De asemenea, terapia cu laser ar putea fi eficientă în cazul sensibilităţii dentare şi al dinţilor afectaţi de retragerea gingiilor, care sunt mai sensibili, pentru că au rădăcina expusă.
Mai mult, cercetătorii spun că proteina TGF-beta se regăseşte şi în alte ţesuturi, inclusiv în piele şi oase, deci terapia cu laser ar putea fi utilă şi pentru a stimularea creşterea unor ţesuturi.
O tehnică mai bună decât implantarea de celule stem
Numeroase studii s-au concentrat pe stimularea celulelor stem pentru a ajuta la regenerare tesuturilor, dar cele mai multe tehnici s-au axat pe reintroducerea unor celule stem deja recoltate. Cu acestă nouă formă de terapie cu laser, singurul factor extern care este introdus este lumina, care activeză proteina TGF-beta ce există deja în corp.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…