Sari la conținut

S-au descoperit chimicale cancerigene în apa de băut!

apa de la robinet, periculoasă
Sursă foto: pixabay
Apa de la robinet, periculasă

Știai că există peste 20 de chimicale cancerigene în apă? Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), îngrășămintele, pesticidele și alți poluanți periculoși pot contamina apa de la robinet. 

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) reglementează aproximativ 90 de poluanți din apa de la robinet, dar mulți alții rămân necontrolați. Într-o încercare de a explora riscurile potențiale ale apei de la robinet nefiltrate în Statele Unite, un studiu din 2019 a constatat că 22 de poluanți care cauzează cancer au fost găsiți la diferite niveluri în 48.363 de sisteme de apă comunitare, care s-a estimat că duc la peste 100.000 de cazuri de cancer.

Metode ieftine de purificare a apei de la robinet

Infricosator? Da, dar nu suntem neapărat condamnați, deoarece există mai multe moduri de a curăța apa pentru a elimina acești microbi și substanțe chimice. Filtrarea apei potabile poate elimina poluanții obișnuiți și îi poate da un gust mai bun. Iată câteva metode ieftine și la îndemână pentru purificarea apei:

  • Fierberea: Încălzirea apei la temperatrura de fierbere timp de 1 minut o poate face sigură de băut. Dacă te afli la o altitudine de peste 1900  de metri, fierbeți apa timp de 3 minute;
  • Adăugați picături sau tablete: tabletele dezinfectate vă pot ajuta să purificați apa. Încercați dicloroizocianuratul de sodiu, dioxidul de clor sau hidroperiodură de tetraglicină, acordând o atenție deosebită instrucțiunilor de siguranță;
  • Folosiți cărbune activ: puneți-l într-un săculeț din pânză, apoi turnați apă pentru a filtra. (Avertisment: această metodă nu este foarte eficientă pentru a elimina bacteriile sau virusurile.);
  • Cumpărați un filtru de apă: există o mulțime de opțiuni economice. Filtrele elimină sau reduc conținutul de plumb, clorul și alți compuși, solvenții și pesticidele sau impuritățile precum nisipul sau rugina, dar și posibilii paraziți. Totodată, se obține o apă fără miros, care își redobandește gustul nativ.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel