Sari la conținut

S-au deschis sute de centre de vaccinare împotriva variolei maimuței. OMS reacționează în cazul epidemiei de mpox

virus
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
virus periculos

Franța a început pregătirile pentru a face față unei eventuale epidemii de mpox (anterior cunoscut sub numele de variola maimuței). Autoritățile sanitare au deschis peste 230 de centre de vaccinare pentru a asigura accesul rapid al populației la vaccinul împotriva acestui virus. Această măsură preventivă vine în contextul în care se urmărește prevenirea unei eventuale răspândiri a bolii, având în vedere cazurile izolate de mpox raportate în diferite regiuni ale lumii.

Mpox este o boală infecțioasă care se transmite de la animale la oameni și poate provoca simptome severe. Pregătirile Franței includ nu doar deschiderea centrelor de vaccinare, ci și informarea populației și organizarea de campanii de prevenție.

Acest efort face parte dintr-o strategie mai amplă de sănătate publică, menită să asigure protecția cetățenilor și să prevină o criză sanitară majoră.

„Suntem pregătiţi să facem faţă tuturor scenariilor şi riscurilor”, a scris premierul demisionar al Franței pe X, potrivit AFP.

Până în prezent, nicio contaminare cu clada 1, mai mortală şi mai virulentă decât clada 2, nu a fost încă înregistrată în Franţa, potrivit guvernului.

O nouă criză sanitară?

variola maimutei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

În Europa, Suedia a anunţat că a înregistrat un caz de infectare cu subtipul cladei 1b, care a apărut recent în Africa, iar Franţa se aşteaptă să apară în curând cazuri pe teritoriul său.

„232 de centre de vaccinare sunt deja deschise în toată ţara. Şi multe altele vor fi disponibile”, conform lui Gabriel Attal.

„Aşa cum a solicitat preşedintele Republicii, Franţa va dona 100.000 de doze de vaccin”, a mai indicat el. „Aceste doze vor fi distribuite prin intermediul Uniunii Europene în regiunile în care virusul circulă puternic”.

Aceste donaţii vor „spori efortul european actual cu aproape 50%”, a mai adăugat premierul, potrivit InfoFinanciar.

Reacția ONU privind mpox

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a subliniat marți că mpox, indiferent dacă este noua sau vechea tulpină, nu este noul COVID. Autoritățile știu cum să controleze răspândirea sa.

„Putem și trebuie să abordăm mpox împreună”, a declarat Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa.

„Așadar, vom alege să punem în aplicare sistemele pentru a controla și elimina mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență? Modul în care răspundem acum și în anii următori se va dovedi un test critic pentru Europa și pentru lume”, a adăugat el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel