Din cuprinsul articolului
S-a descoperit de unde pleacă reacțiile digestive după consumul de gluten. Potrivit cercetătorilor canadieni, a descoperit un rol crucial al celulelor care căptușesc intestinul în declanșarea bolii. Această descoperire schimbă perspectiva asupra bolii celiace și oferă ținte noi pentru tratamente.
Reacție autoimună are rădăcini genetice
Consumul chiar și al celor mai mici cantități de gluten poate provoca reacții severe și afectări grave ale sănătății. Deși s-a stabilit că această reacție autoimună are rădăcini genetice, procesul exact prin care apare boala celiacă nu era pe deplin înțeles – până acum, scrie Science Alert.
O echipă internațională de cercetători a descoperit un rol crucial al celulelor care căptușesc intestinul în declanșarea bolii. Studiul lor, realizat pe șoareci modificați genetic, ar putea deschide calea către noi terapii.
Glutenul și boala celiacă

În prezent, singurul tratament este evitarea completă a glutenului, dar specialiștii consideră că această soluție nu este suficientă. Pe lângă disconfortul zilnic, pacienții netratați prezintă un risc crescut de cancer colorectal, boli cardiovasculare, anemie, osteoporoză și tulburări neurologice.
Descoperirea-cheie: celulele intestinale sunt mai mult decât victime pasive
Până acum, se credea că sistemul imunitar este principalul vinovat în atacul asupra intestinului, dar cercetătorii de la McMaster au descoperit că celulele mucoasei intestinale au un rol activ.
În mod normal, pacienții cu boală celiacă prezintă o predispoziție genetică – aproximativ 90% dintre ei au o genă care codifică o proteină numită HLA-DQ2.5, iar restul au o proteină similară, HLA-DQ8. Aceste molecule sunt responsabile de recunoașterea glutenului ca fiind un „inamic” și declanșarea unui atac al sistemului imunitar.
Cercetătorii au descoperit că, pentru ca acest atac să aibă loc, bucățile de gluten trebuie mai întâi transportate prin peretele intestinal, un proces facilitat de o enzimă secretată chiar de celulele intestinului. Mai mult, aceste celule transportă bucățile de gluten „digerate” de bacteriile intestinale direct către celulele imune responsabile de declanșarea inflamației.
„Acest studiu ne-a permis să stabilim clar cauza și efectul și să demonstrăm exact cum are loc această reacție”, a explicat Tohid Didar, inginer biomedical la McMaster.
Speranțe pentru noi tratamente
Dacă cercetătorii reușesc să blocheze acest proces la nivelul celulelor intestinale, milioane de oameni ar putea consuma din nou alimente care conțin gluten fără a suferi consecințele devastatoare ale bolii.
Ce este boala celtică
Boala celiacă este o afecțiune autoimună cronică, declanșată de ingestia unor proteine din cereale precum grâul, orzul și secara. Aceasta poate provoca dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, iar pe termen lung, afectează structura intestinului subțire, împiedicând absorbția corectă a nutrienților.