Din cuprinsul articolului
Psoriazisul este o boală inflamatorie care afectează, potrivit estimărilor, între 1 și 3% din populația globală. Oamenii de știință au identificat legătura dintre această afecţiune dermatologică şi bolile cardiovasculare.
Astfel, în cadrul celui mai amplu studiu de până acum care a explorat relația dintre psoriazisul sever și disfuncția microvasculară coronariană, cercetătorii au descoperit noi dovezi că pacienții cu psoriazis sever prezintă o scădere a fluxului coronarian, având astfel un risc cardiovascular mai mare.
Peste 500 de pacienți cu psoriazis și fără boli cardiovasculare clinice au fost supuși ecocardiografiei Doppler transtoracice pentru a evalua microcirculația coronariană.
Cercetătorii au descoperit o prevalență ridicată a disfuncției microvasculare coronariene la peste 30% dintre pacienții asimptomatici din cadrul populației studiate. Rezultatele au fost publicate în cel mai recent număr al revistei Journal of Investigative Dermatology.
Studiile anterioare au arătat că pacienții cu psoriazis sever au o morbiditate și o mortalitate cardiovasculară crescută. Cu toate acestea, au existat cercetări limitate cu privire la mecanismele specifice care stau la baza acestui risc crescut, în special în ceea ce privește disfuncția microvasculară coronariană.
„Am dorit să investigăm în continuare prevalența disfuncției microvasculare coronariene, evaluată prin rezerva de flux coronarian (CFR), într-o cohortă mare de pacienți cu psoriazis sever și asocierea acesteia cu severitatea și durata psoriazisului, precum și cu alte caracteristici ale pacienților”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Stefano Piaserico, de la Universitatea din Padova.
Pacienții cu o CFR redusă au fost supuși unei angio-TC pentru a exclude o stenoză a arterelor coronare și niciun pacient nu a prezentat o boală coronariană. „Toți pacienții cu un CFR redus din cohorta noastră au fost afectați de disfuncție microvasculară coronariană”, a precizat medicul, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
Studiul a arătat că severitatea psoriazisului, evaluată prin scorul Psoriasis Area Severity Index (PASI), și durata bolii au fost asociate în mod independent cu un CFR mai scăzut, împreună cu prezența artritei psoriazice.
În plus, rezultatele studiului au arătat că factorii de risc cardiovascular convenționali, cum ar fi consumul de tutun, hiperlipidemia și diabetul zaharat, nu au fost asociați în mod independent cu un CFR redus la pacienții cu psoriazis sever.
Aceste constatări subliniază importanța luării în considerare a inflamației și a factorilor legați de psoriazis în evaluarea riscului cardiovascular la pacienții cu psoriazis sever. Constatările indică un mecanism potențial prin care psoriazisul crește riscul de complicații cardiovasculare la persoanele afectate, în acord cu studiile anterioare privind afecțiunile inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic și scleroza sistemică.
Demența își poate face apariția în mai mule moduri. În timp ce pierderea memoriei este cel…
Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost recunoscută la Gala Capital Performeri…
Călin Georgescu, candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale din România, a ieșit în fața presei pentru a-și…
Mercur retrograd intră în zodia Săgetător şi provoacă o serie de schimbări vizibile în viețile…
Autorităţile sanitare americane sunt în alertă şi au anunţat că un copil a fost testat…
Sunt momente în viață în care corpurile noastre se schimbă rapid și nu vorbim doar…