Categories: Ştiri sănătate

S-a confirmat legătura dintre salamuri şi riscul de cancer

Salamul, un aliment cu multe chimicale. Acest tip de aliment este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti.

S-a confirmat legătura dintre salamuri şi riscul de cancer

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății susține informația că salamurile consumate în exces pot provoca apariţia cancerului de colon.

Autorităţile sanitare franceze au confirmat o legătură între nitraţii adăugaţi la carnea procesată şi cancerul de colon, dând o lovitură grea industriei mezelurilor, potrivit mediafax.ro.

Totul vine după ce Organizaţia naţională pentru siguranţa alimentelor Anses a declarat că studiul său asupra datelor publicate pe această temă a susţinut concluzii similare în 2015 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Anses „recomandă reducerea consumului din gama de nitraţi şi nitriţi prin limitarea deliberată a expunerii prin consumul de alimente”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce sunt nitraţii şi de ce se pun în mezeluri?

Nitraţii sunt adăugaţi la o gamă de produse alimentare pentru a le îmbunătăţi durata de valabilitate şi aroma şi pentru a le da produselor pe bază de carne de porc nuanţa lor roz.

Franţa este unul dintre cei mai mari producători mondiali de mezeluri, care sunt adesea consumate ca gustări la micul de jun sau împreună cu băuturile de seară.

Guvernul a anunţat imediat că va lansa un plan de acţiune pentru a reduce utilizarea aditivilor în cursul acestui an.

„Este vorba de limitarea utilizării lor la strictul necesar”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor sănătăţii şi agriculturii.

În ce mezeluri găsim nitraţi?

Avertismentul OMS din 2015 a stârnit titluri în întreaga lume, după ce Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului a organismului ONU a concluzionat că produsele de carne procesată ar trebui clasificate ca agenţi cancerigeni din grupa 1.

Avertizarea s-a aplicat tuturor cărnurilor procesate, de la slănină consumată în cantităţi mari în SUA şi Marea Britanie, până la salamul italian, chorizo spaniol, bratwurst german şi mezeluri franceze.

Ce chimicale se gasesc in salam?

  • amidon artificial: E1420, E1421, E1422 si E1440;
  • stabilizatori de aroma: polifosfati de sodiu, potasiu si calciu sau E 452;
  • potentiatori de aroma: glutamat de sodiu sau E 261;
  • antioxidant: izoascorbat de sodiu
  • agenti de ingrosare si aditivi alimentari: caragenan, guma Konjac;
  • dextroza, o forma de zahar;
  • colorant rosu: carmin;
  • conservant: nitrat de sodiu sau E 251.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: