Medicii avertizează cu privire la factorii declanșatori responsabili pentru creșterea colesterolului rău. Potrivit experților, un nivel prea mare al colesterolului duce la formarea de depozite de grăsime pe artere, care se măresc şi afectează circulaţia sângelui, ducând la apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.
Anumite condiții de sănătate, stilul de viață și istoricul familial vă pot crește riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol. Nu puteți controla unii dintre acești factori de risc, cum ar fi vârsta sau istoricul familial, dar puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol.
Colesterolul este o substanţă grasă din sânge de care organismul are nevoie, în anumite limite, pentru diverse procese. Iata care sunt cei mai importanțo factori care cresc colesterolul rău.
- Alimentaţia bogată în grăsimi animale
Consumul de grăsimi săturate prezente în produsele de origine animală (carnea, lactatele) și de grăsimi trans aflate în biscuiți sau în diverse dulciuri din comerț poate crește nivelul colesterolului.
Este bine să adopţi o dietă care să includă fructe, legume și cereale integrale. Redu grăsimile animale și pe cele trans prezente în alimentele procesate. Grăsimile mononesaturate (prezente în uleiul de măsline și de răpită) sunt o opțiune sănătoasă. Surse de grăsimi bune sunt și avocado, nucile și uleiul de peşte.
- Vârsta. Riscul de a avea un nivel crescut al colesterolului creşte pe măsura înaintării în vârstă. Bărbații cu vârsta peste 45 de ani și femeile cu vârsta peste 55 de ani au un risc mai mare de a avea un nivel ridicat al colesterolului și boli de inimă, informează webmd.com. După instalarea menopauzei, creşte riscul cardiovascular al femeilor.
- Istoricul familial de colesterol ridicat. Riscul de a avea un nivel mare al colesterolului poate crește dacă ai tatăl sau un frate care a avut colesterolul crescut sau o boală cardiacă precoce (înainte de 55 de ani) ori o mamă sau o soră care a avut o boală cardiacă înainte de 65 de ani. De asemenea, poți moșteni o afecțiune numită hipercolesterolemie familială, care provoacă niveluri ridicate de LDL începând din tinereţe.
- Obezitatea. Un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 expune riscului de a avea nivelul crescut al colesterolului. Obezitatea este asociată şi cu creşterea riscului de hipertensiune şi diabet, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
- Fumatul dăunează pereților arterelor, făcându-le mai vulnerabile acumulării de depozite de grăsime. Totodată, fumatul poate scădea nivelul colesterolului bun.
- Sedentarismul. Lipsa de mişcare duce la acumularea de kilograme şi la creşterea nivelului colesterolului. Sedentarismul este factor de risc cardiovascular. Este indicat să faci zilnic 30 de minute de mișcare moderată de 5 ori pe săptămână sau exerciții intense, de 5 ori pe săptămână.
- Diabetul de tip 2. Această boală este asociată cu creşterea colesterolului rău (LDL) şi cu scăderea celui bun (HDL), medicii vorbind despre dislipidemie diabetică. Până la 70% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au dislipidemie diabetică. Dacă ai diabet de tip 2 și glicemia sub control, este posibil să ai totuși un nivel ridicat de trigliceride și un nivel scăzut de HDL. Un control slab al zahărului din sânge poate înrăutăți nivelul colesterolului.