Sari la conținut

Rutina de noapte! Ce trebuie neapărat să faci înainte de culcare

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum sa va imbunatatiti somnul

Rutina de noapte! Stabilirea unei bune rutine înainte de culcare este esențială pentru oricine. Specialiștii spun că ar trebui să evităm o mulțime de lucruri. În acest sens, ei au divulgat câteva secrete.

Unele lucruri trebuie evitate în timpul nopții, cum ar fi să bei cafea sau să mănânci prea mult înainte de culcare, sunt evidente, în timp ce alte sunt mai puţin cunoscute. Aşadar, ce ar trebui să facem ca parte a unei bune rutine de noapte și ce ar trebui să evităm, potrivit tomsguide.com.

Evitați să ascultați muzică la întâmplare

muzica
Sursa fotot: arhiva Doctorul Zilei

În timp ce unele melodii ne pot ajuta să ne relaxăm și să ne destindem, altele ne pot energiza, așa că specialiştii în somn spun că este important să vă alcătuiți un playlist care să favorizeze somnul.

Spălatul pe dinţi înainte de culcare

De la o vârstă fragedă ni se spune că nu ar trebui să mergem niciodată la culcare fără să ne spălăm pe dinți. Deși periajul dinţilor în fiecare dimineață și în fiecare seară este foarte important, asta nu înseamnă că trebuie făcut chiar înainte de culcare.

„Cea mai mare greșeală din rutină nocturnă pe care o fac oamenii este să lase periajul dinţilor înainte până în momentul în care sunt super obosiți și pregătiţi să adoarmă. Dacă ești gata să adormi, aprinderea unei lumini puternice în baie pentru a te spăla pe dinți și pe față este o modalitate sigură de a te trezi din nou”, spune Claire Davies, specialist în somn.

„Baia luminată, aroma mentolată a pastei de dinți și mișcarea, vă duce într-o stare mai alertă”, confirmă şi Jabe Brown, fondator al Melbourne Functional Medicine.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să săriți peste spălatul pe dinți seara, doar nu o faceți chiar înainte de culcare.

Stabiliți obiceiuri consecvente

Experții în somn sunt de acord că un alt element important pentru un somn odihnitor este o rutină consecventă.

„Ritmul nostru circadian se bazează pe consecvență pentru a fi eficient. Cel mai bine este să mergi la culcare de îndată ce începi să te simți somnoros și să respecți acel moment, adică ora de culcare, în fiecare noapte”, explică Matt Gallant, CEO al BiOptimizers.

Meditație ghidată

Există o serie de tehnici de meditație pentru somn, de la videoclipuri de meditație ghidată pentru somn, la metode de respirație. Găsirea uneia care funcționează vă poate ajuta să vă relaxați și poate acționa ca o diversiune de la gândurile ce vă distrag atenția sau stresante.

„Recomand cu căldură Yoga Nidra; doar 10 minute din această practică pot echivala cu o oră de somn odihnitor”, spune Le Baron.
Evitați să vă setați alarma chiar înainte de culcare

Deși este important să vă setați alarma înainte de culcare pentru a vă asigura că vă veţi trezi la timp în dimineața următoare, dacă folosiți alarma de pe telefon sau tabletă, nu ar trebui să o lăsați setarea acesteia până în ultimul minut.

„Chiar și micile rutine care par inofensive, cum ar fi navigatul prin telefon sau așteptarea până în ultimul minut pentru a seta alarma, pot perturba ceasul intern al organismului”, explică specialiștii.

Exercițiile fizice chiar înainte de culcare

Este adevărat că exercițiile fizice ne pot obosi, dar asta nu înseamnă că vă vor ajuta să adormiți mai repede.

„Antrenamentele intense vă cresc temperatura corpului, perturbând procesul natural de răcire a corpului pentru somn. Optați pentru activități mai ușoare, cum ar fi o scurtă plimbare sau o formulă yoga, pentru a vă pregăti corpul pentru odihnă”, mai spune terapeutul certificat în yoga și antrenorul de somn Monica Le Baron.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel