Din cuprinsul articolului
Ruptura de menisc este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care interesează anatomia genunchiului, este o afecțiune cu o instalare zgomotoasă din punctul de vedere al simptomelor, însă, în esență, o situație medicală pe care dacă specialistul știe să o trateze corespunzător, trece fără a lăsa în urma sa sechele importante.
Ruptura de menisc este o leziune frecventă a genunchiului, în special în rândul sportivilor, dar poate afecta oricine. Meniscurile sunt două bucăți de cartilaj în formă de C care acționează ca amortizoare între osul coapsei (femur) și tibia (osul gambei).
Simptomele rupturii de menisc
Simptomele rupturii de menisc pot varia în funcție de severitatea și locația leziunii, dar cele mai comune includ:
- Durere: Apare de obicei în partea interioară sau exterioară a genunchiului, în funcție de care menisc este afectat. Durerea se intensifică la mișcarea genunchiului sau la apăsarea pe zona afectată.
- Umflături: Inflamația se poate dezvolta rapid în urma leziunii, de obicei în primele 24 de ore. Umflarea este cauzată de acumularea de fluid în jurul genunchiului.
- Rigiditate: Genunchiul poate părea rigid și limitat în mișcare. Poate fi dificil să îndoiți sau să întindeți complet genunchiul.
- Blocare: În cazurile severe, genunchiul se poate „bloca” sau să nu se miște deloc. Acest lucru se întâmplă când o bucată de menisc rupt se mișcă în spațiul articular, împiedicând mișcarea genunchiului.
- Senzatia de cedare: Poate avea loc senzația că genunchiul nu vă susține greutatea sau cedează sub dvs. în timpul mersului sau alergării.
- Sunete de clic sau crac: Unele persoane pot auzi un sunet de clic sau crac atunci când genunchiul se mișcă, ceea ce indică faptul că bucăți de cartilaj sau menisc se freacă unul de altul.
Este important de menționat că simptomele pot varia de la o persoană la alta și nu toți cei cu o ruptură de menisc vor avea toate aceste simptome. Unii oameni pot chiar să nu știe că au o ruptură de menisc, în special dacă leziunea este mică. În cazul în care suspectați o ruptură de menisc, este important să consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat. Diagnosticul se stabilește adesea printr-un examen fizic și confirmat prin imagistică, cum ar fi RMN (rezonanța magnetică nucleară).
De ce apare ruptura de menisc și cum se diagnostichează
„Ruptura de menisc este foarte frecventă şi poate apărea la orice categorie de vârstă, indiferent dacă faceţi sau nu mult efort!”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
“Meniscul este o structură fibrocartilaginoasă situată între femur şi tibie, iar traumatismele la nivelul genunchiului sau unele mişcări bruşte pot duce la ruperea lui. Intervenţia chirurgicală artroscopică poate rezolva rapid problema.
Practic, în majoritatea situaţiilor,, la cateva ore după operaţie, pleci pe propriile picioare. În funcţie de tipul rupturii de menisc şi de complexitatea intervenţiei artroscopice, pacientul poate avea nevoie de maximum o zi de internare”, continuă ortopedul.
Cel mai des, ruptura de menisc poate apărea în urma unui traumatism, dar există și cauze de natură degenerativă care determină apariția acestei afecțiuni. În momentul în care s-a instalat această afecțiune, pacientul va experimenta o serie de simptome imposibil de trecut cu vederea.
„În momentul în care s-a înstalat ruptura de menisc, genunchiul se umflă aproape instantaneu, de asemenea se instalează durerea articulară puternică însoțită de blocajul zonei afectate sau extensiei. În funcție de particularitățile fiecărui caz, blocajul poate să fie simultan cu durerea sau sa apară ulterior, la un anumit interval de timp.”, continuă medicul ortoped, Tarek Nazer.
Meniscul este un „amortizor” al articulaţiei genunchiului care absoarbe impactul unui traumatism şi îmbunătăţeşte mişcarea şi stabilitatea. RMN-ul este investigaţia ce confirmă diagnosticul şi arată exact leziunea. În 90% dintre cazurile de ruptură de menisc se poate interveni artroscopic, prin două incizii mici. Operaţia durează circa jumătate de oră, putând ajunge la 60 de minute în cazurile mai complexe. Important este ca orice persoană care simte o durere persistent la nivelul genunchiului să facă rapid un control medical pentru că o ruptură de menisc netratată poate favoriza instalarea artrozei.
Cum se tratează ruptura de menisc?
Ruptura de genunchi are indicație absolută de artroscopie de genunchi.
„Artroscopia de genunchi este o metodă modernă de tratament în care rata succesului depinde foarte mult de medicul care efectuează artroscopia, dar și de instrumentarul și calitatea camerei folosite, de aceea noi recomandăm ca aceasta operație să fie făcută într-un centru medical dotat, pentru a obține cele mai bune rezultate”, continuă dr. Tarek Nazer.