Din cuprinsul articolului
Rugăciune Sf. Ioan Botezătorul. Biserica Ortodoxă română sărbătorește întotdeauna la 29 august tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul.
Este o sărbătoare importantă, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie, și totodată este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc.
Din moși-strămoși s-au respectat anumite tradiții și obiceiuri legate de această mare sărbătoare.
Ortodocșii sunt obișnuiți cu tradițiile specifice fiecărei sărbători, iar cei mai convinși le respectă întru totul. De tăierea capului sfântului Ioan, este absolut interzis să mâncăm legume rotunde sau orice ar semăna cu un cap.
Sf. Ioan de Toamnă (Sf. Ioan cap tăiat) aduce mai multe interdicții asupra tăiatului fructelor și legumelor ce au formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat. De aceea, se postește, nu se mănâncă poamă roșie și curechi roșii, nici fiertură și nu se mănâncă din blid.
Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși
Mai mult, în această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna. Nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de șapte ori i-au tăiat capul pe varză și iar a înviat.
Nu e bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap (mere, pere, nuci, căpățâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roșu, nu se mănâncă fructe sau legume roșii.
În schimb, credincioșii se pregătesc cu sufletul pentru această mare sărbătoare, fac pachete dinainte de ziua de 29 august, pe care apoi le duc la biserică spre sfințire, și le împart celor nevoiași.
Un lucru foarte important este că încă din Ajunul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii se pregătesc pentru postul negru. Este bine, pentru cine poate și cui îi permite starea de sănătate, să țină post negru în ziua de 29 august.
Există un motiv întemeiat pentru care credincioșii sunt încurajați să țină post în această zi mare. Astfel, ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor, și așa cum este recomandat postul în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine postul și în această zi.
Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul. Trebuie rostită 9 zile
„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi, potrivit Antena 3.