Din cuprinsul articolului
Înălțarea Domnului care anul acesta pica pe data de 2 mai este una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe. Ea are loc la 40 de zile după Paște. Credincioșii se roagă în această zi, una dintre rugii făcând adevărate miraculoase.
Rugăciunea are efecte miraculoase
Sărbătoarea Înălțării Domnului este o zi cu adevărat specială. Potrivit tradiției este ultima zi din în an în care se vopsesc și se împart ouă roșii. Tot de Înălțarea Domnului se dau de pomană și alte merinde printre care se numără pâinea caldă, rachiul, ceapa verde și brânza.
Rugăciune de Înălțarea Domnului. Are efecte miraculoase
De asemenea, tot în această zi este foarte important să mergem la slujba de la Biserică și să ne rugăm pentru sufletelor celor adormiți, dar și pentru noi dacă trecem printr-o perioadă dificilă a vieții noastre.
Rugăciunea ce urmează în rândurile de mai jos are o putere uriașă dacă este rostită în ziua în care credincioșii sărbătoresc Înălțarea Domnului.
Cea mai puternică rugăciune rostită de Înălțarea Domnului:
„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!
Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!
Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.
Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”
Obiceiuri şi tradiții
- Una dintre cele mai cunoscute tradiții este aceea că salutul de Paște se schimbă din „Hristos a înviat” în „Hristos s-a înălțat”.
- O altă tradiție spune că, în ajunul sărbătorii, gospodinele trebuie să facă curat în toată casa și să o împodobească ca atare. La uși și la ferestre se pun frunze de leuștean, pentru ca locuința să fie apărată de spiritele rele. În unele zone, planta este folosită pentru a lovi vitele, iar fetele o poartă la brâu, pentru a îmbuna spiritele morților.
- De asemenea, în ziua Înălțării se fac pomeni și se împarte în cinstea celor trecuți în neființă. Pe masă trebuie să se regăsească pâinea, ceapa roșie, brânza și rachiul. De altfel, aceasta este și ultima zi în care se mai pot mânca ouă roșii.
Ce nu este bine să faci de Înălţarea Domnului
- Mai multe superstiții spun ce nu este bine să faci de Înălțarea Domnului. Prin urmare, pe 2 iunie 2022, oamenii trebuie să evite cu orice preț să fie supărați sau să le pricinuiască celor dragi necazuri în mod intenționat.
- Fiind o sărbătoare mare, este important ca în case să domine bucuria și buna dispoziție, în acest fel ghinioanele se vor ține departe.
- Pe lista lucrurilor care nu se fac în această zi se numără și treburile casnice, precum spălatul și călcatul hainelor. O altă tradiție spune că niciun obiect din casă sau banii nu se înstrăinează în ziua Înălțării Domnului.
- Ca să nu ai inimă rea în gospodărie, nu se dă foc la nimic din casă. O superstiție spune chiar că vacile celor care împrumută sare nu vor mai da lapte gras și nu vor mai putea face din el smântână. În popor, se spune că acele culturi care vor fi sădite în ziua de Înălțare nu vor fi roditoare.