Din cuprinsul articolului
Rugăciune către Sfântul Iacob Mărturisitorul, apărătorul icoanelor. Se spune în momente de mare cumpănă.
În data de 21 martie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul, care a trăit o viață îndelungată de 120 de ani.
21 martie, Sfântul Iacob Mărturisitorul, apărătorul icoanelor
Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul a trăit pe vremea împăratului Constantin al 5-lea Copronim (741-775), dar despre viața sa se cunosc puține lucruri. Ceea ce știm însă este curajul său mărturisitor.
Sfântul Iacob a intrat de tânăr în mânăstire și a fost ucenic al marelui sfânt și teolog Teodor Studitul.
Sfântul Teodor folosește în scrierile sale cuvinte de laudă pentru curajul și iscusința luptelor lui Iacob împotriva celor ce necinsteau icoanele. De asemenea, Sfântul Teodor Studitul îl numără pe Iacob între mărturisitorii acelor vremuri.
Sfântul Iacob Mărturisitorul a fost mai întâi episcop al cetății tracice Anchialos în perioada patriarhului Tarasie al Constantinopolului.
Fiind iubitor de liniște și viață în rugăciune, a părăsit slujirea episcopală și a mers în Bitinia pe muntele Olimp. Mutarea aceasta poate fi motivată și de presiunile pe care ereticii le făceau împotriva sa.
Ajuns în singurătatea pustiei a dus o viață aspră și austeră sporind duhovnicește. A ajuns astfel să fie cunoscut ca părinte duhovnicesc și să fie căutat de multă lume. Acela a fost momentul în care a înțeles să dea mărturia cea bună cu privire la ortodoxia cinstirii sfintelor icoane.
Potrivit pravila.ro, Datorită trăirii sale curate și nevoințelor duhovnicești, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.
Rugăciune care se spune în momente de cumpănă
Cu Raza Dumnezeiescului Duh fiind luminat, Sfinte Iacob şi cu Dânsul Legile alcătuind, Bisericile neamurilor le-ai îndreptat, ca un Apostol al lui Hristos, de sfinţenie arătătorule, cu toate fericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ceata Apostolilor, preaînţelepte, arătat ai împodobit-o, ca unul ce ai fost întâi arhiereu, fiind uns cu Singură Lucrarea Cuvântului, ca un ucenic şi frate al lui Dumnezeu şi sfinţit propovăduitor de Sfintele Taine.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin
Izvor de tămăduiri avându-te, ne adăpăm de la tine, ca de la Ceea ce ai născut Izvorul vieţii, de Dumnezeu Născătoare Prealăudată, tămăduirea sufletelor şi înnoirea trupurilor.
Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă. Amin!