Nu cumpărați roșii țuguiate, e sfatul experților în legumicultură. Țuguiul crescut în capătul opus codiței e semn că s-au folosit substanțe de creștere și de îndepărtare a dăunătorilor.
Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată pot cauza cancer. În aceste condiții, o roșie, de exemplu, se transformă în otravă. Sfatul specialiştilor este să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, adică acel moț crescut în capătul opus codiţei.
La hibrizii de tomate cumpăraţi din import sunt aduse modificări genetice pentru ca roşiile să reziste mai mult timp. Pe de altă parte, substanţele folosite pentru creştere sau îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea fructului. „Se folosesc, așa cum știți, stimulenți în legumicultură. Mă gândesc în acest caz la ethrel, care este avizat pentru pomicultură însă pentru legumicultură nu este avizat pentru că se folosește în concentrații foarte mari pentru a-și face efectul”, a declarat Costel Vânătoru – cercetător în cadrul Stațiunii de cercetare legumicolă Buzău, pentru stiridebuzau.ro.