Sari la conținut

Roşiile, elixirul de sănătate al verii

Proprietăţile pe care le au aceste legume le recomandă ca fiind alimente-medicament de nelipsit din meniurile noastre. Roşiile au rol alcalinizant, energetic, remineralizant, revitalizant, aperitiv, răcoritor, antiinfecţios, dezintoxicant, antiscorbutic, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii, uşurează digestia, reprezentând un bun echilibrant celular. Este bine să profităm de vară pentru a consuma cât mai multe roşii în stare proaspătă, în special când le folosim ca medicament.

Roşiile conţin: 90% apă; glucide 4%; protide 1%; lipide 0,3%; acizi organici (malic, pectic, citric); calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf şi numeroase oligoelemente: zinc, cupru, fier, bor, iod, precum şi vitaminele: A, B1, B2, B6, C, PP, E, K.  S-a constatat ştiinţific că 100 g de roşii proaspete furnizează 13% vitamina A, 5% acid folic, 8% vitamina B1 şi 33% vitamina C din necesarul zilnic al unui adult.

Valoarea energetică mică recomandă roşiile în curele de slăbire, asigurând organismului vitamine, minerale şi enzime (atunci când sunt consumate în stare proaspătă), fără a aduce un mare aport caloric. 100 g de roşii au 18 kcal, din care se resorb 89%.

Previn cancerul de prostată şi infarctul

Roşiile sunt foarte utile în următoarele boli: astenii, artritism, afecţiuni vasculare, ateroscleroză, boli de piele, constipaţie, diabet zaharat, hipertensiune arterială, hipovitaminoze, afecţiuni cardiace, intoxicaţii, litiază hepato-biliară, litiază urinară, psoriazis, reumatism, acnee, precum şi în boli ale sângelui.

Un studiu, publicat în prestigioasa revistă medicală americană „Journal of National Cancer Institute”, arată faptul că la bărbaţii care consumă frecvent tomate riscul de apariţie a cancerului de prostată se reduce cu aproximativ 40%.

Roşiile previn infarctul şi corectează funcţiile dereglate ale arterelor. Înainte de operaţiile cu laser, unii medici recomandă pacienţilor să mănânce timp de o săptămână roşii.

Licopenul, cel care dă culoarea roşie a acestor legume, este responsabil de înmuierea depunerilor de pe vasele de sânge. Melatonina întârzie îmbătrânirea celulelor din creier. Acizii din pieliţă dau bună dispoziţie.

Cu toate că, în majoritatea reţetelor din cărţile de bucate, se recomandă decojirea roşiilor, din punctul de vedere al eficienţei curelor de tratament se recomandă folosirea cu tot cu pieliţă, deoarece în ea sunt substanţe foarte importante (licopenul, melatonina, enzime etc.) Vitamina B măreşte elasticitatea pielii, menţinând-o tânără şi întăreşte părul.

 Nu îşi pierd proprietăţile prin fierbere

Se pot consuma ca atare, simple sau în salate ori sub formă de suc, câte trei pahare cu suc pe zi, timp de trei, patru săptămâni. Mai poate fi amestecat cu suc de ţelină şi/sau morcov, în cantităţi egale.

Atât sucul de roşii, cât şi salata se prepară atunci când se consumă, altfel dispar unele dintre proprietăţi şi gustul.

Prin fierbere, roşiile nu îşi pierd proprietăţile, fiind distruse doar enzimele şi, în proporţie foarte mică, vitaminele. Totuşi, cel mai indicat este să se consume roşiile în stare crudă, adică nepreparate cu ajutorul focului, în special în cura pentru anumite afecţiuni.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel